Ekorodzice

Wegańska pasta do chleba

Autor: Jolanta Walczyk 2013.08.01, 15:23

Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika.


fot. Wegańska pasta do chleba


PRZYGOTUJ:

  • 50 gram pestek ze słonecznika
  • 50 gram pestek z dyni 
  • mały ząbek czosnku Polskiego
  • łyżkę oleju rzepakowego z czosnkiem
  • 100 ml wody źródlanej
  • natkę pietruszki
  • pieprz 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika i dyni zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  2. Rano odsączamy pestki. Dodajemy pieprz gruboziarnisty do smaku (lub inne zioła według uznania), łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę czosnkową i posiekany czosnek. Całość miksujemy za pomocą blendera. 
  3. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Gotowe! 

fot. pastadochleba


Idealna pasta do chleba. Można przechowywać około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Świetnie smakuje też na świeżej cukinii lub ogórku.



Tagi: chleba   do   dyni   dzieci   pasta   pestki   pestki   słonecznika   żywienie  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów