Ekorodzice

Ciasto waniliowe

Autor: dużabeka - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.16, 17:32

Wanilia była rarytasem znanym początkowo jedynie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Tylko tam żyły owady potrzebne do zapylania żółto-białych kwiatów. Na szczęście znaleziono rozwiązanie, dzięki któremu roślina może być uprawiana także w Europie. A my możemy delektować się smakiem ciasta waniliowego.


Ciasto:

Krem:

  • pół litra mleka / napoju sojowego lub owsianego
  • budyń waniliowy
  • kostka masła 80%
  • polewa z gorzkiej czekolady 
  • chili
  • ekstrakt z prawdziwej wanilii

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem brązowym i żółtkami na gęsty, puszysty krem. Dodać resztę składników. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez ok. 30-45 min.
  2. Po upieczeniu przekroić na pół.
  3. Wcześniej ugotować budyń według przepisu. Ucierać masło, dodając przestudzony budyń.
  4. Ułożyć jeden krążek ciasta, na nim połowę masy i biszkopty. Następnie drugą połowę masy i drugi krążek.
  5. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, którą uprzednio rozgrzewamy w gorącej wodzie z dodatkiem chilli i wanilii.
  6. GOTOWE!!!

  7. Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK




Komentarzy: 1
{opis}
22.10.2014 12:39 - hetmanka
A są ekobiszkopty?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów