Ekorodzice

Pasta z hummusu

Autor: Ola Kozera 2014.10.10, 17:15
Ta orientalna pasta jest świetnym dodatkiem do świeżych warzyw czy chleba. Świetnie sprawdzi się w roli dipu. Wypróbujcie sami!
fot. Hummus

Składniki:
  • Ciecierzyca – świeża lub z puszki
  • Sok z cytryny
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
  • 1/2 szklanki tahini – pasty sezamowej lub naturalnego masła orzechowego
Przygotowanie:
  1. Jeżeli wykorzystujemy świeże ziarna ciecierzycy należy je namoczyć na całą noc a następnie gotować do miękkości ok. 50 min. Zacznie łatwiej jest użyć cieciorkę z puszki. Odsączamy ją z zalewy, zostawiając ok 1/3 szklanki soku. 
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Nie zawsze kiedy mam ochotę na hummus mam w domu tahini czy masło orzechowe, dlatego omijam te składniki i gwarantuję, że bez nich danie też wychodzi znakomite. 
  3. Zamiast zaproponowanych przeze mnie przypraw można użyć innych, swoich ulubionych.
Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK




Komentarzy: 4
{opis}
22.10.2014 15:49 - etruska
w humusie jedna wada Samamu nie przejesz warto robić jak przynajmniej z 5 osób będzie jadło ta pastę, bo szybko sie nudzi
{opis}
22.10.2014 15:49 - etruska
w humusie jedna wada Samamu nie przejesz warto robić jak przynajmniej z 5 osób będzie jadło ta pastę, bo szybko sie nudzi
{opis}
22.10.2014 12:18 - mama_Igorka
Wygląda mega apetycznie
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów