Przecier z czeremchy jest mało popularny ze względu na dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Można jednak z powodzeniem wykorzystać go w połączeniu z innymi owocami lub warzywami, np. dodać go do marmolady z dyni i jabłek. Mocno upalone owoce czeremchy mogą służyć jako namiastka kawy. Możemy też dodać je do herbat, wina, wódek i likierów, nadając w ten sposób napojom szlachetnego smaku. Warto, gdyż ten owoc posiada właściwości:
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 
WARTO WIEDZIEĆ: W Polsce można spotkać dwa gatunki czeremchy: polską i amerykańską. Oba gatunki wydają cenne owoce, przy czym czeremcha amerykańska ma owoce większe i słodsze. Suszone owoce obu drzew wykorzystuje się do leczenia biegunek. 
        
        
        
        
        
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.