Maseczkę najlepiej stosować po opalaniu. Mięta koi podrażnienia skóry wywołane opalenizną, a marchewka wyrównuje i zatrzymuje opaleniznę na dłużej. 
 
  
			fot. Maseczka po opalaniu
  
  Składniki:
 
   
     
      - suszona lub świeża mięta (może być olejek miętowy)
  
      - łyżka gorącej wody
  
      - marchewka
  
      - kefir, maślanka lub twarożek
  
    
 
    
  Sposób przygotowania:
 
  1. Miętę zalać łyżką gorącej wody i odstawić na chwilę, aby wystygła.
 
  2. Obrać i zetrzeć na małych oczkach na tarce marchewkę (jeżeli jest ekologiczna można nie obierać).
 
  3. Do marchewki dodać kefir i miętę wraz z wodą, dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa.
 
  4. Nałożyć maseczkę na twarz, szyję i dekolt na 20 min.
 
  5. Zmyć letnią wodą. 
 
  
 
  Mięta działa odmładzająco, tonizująco i kojąco na skórę po opalaniu. Redukuje podrażnienia słoneczne. Marchewka dzięki karotenowi zatrzymuje i wyrównuje opaleniznę na dłużej. Przetwory mleczne uspakajają skórę po opalaniu.
 
  
 
  Maseczkę można stosować dwa razy w tygodniu lub po każdym opalaniu.