Ekorodzice

Jestem z wami od:2014.02.23 08:42
edyta13
Ostatnie logowanie: 2017.08.10 19:02
Liczba postów: 19
Moje ulubione: 23

użytkownik portalu

60 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Pokrzywa smaczna i zdrowa!

24.05.2014
Ja w maju zrywam pokrzywę z ogródka z dala od samochodowych spalin jest ekologiczna i zdrowa jeśli nie macie takich miejsc gdzie możecie nazrywać pokrzywę można ją kupić , coraz częściej znaleźć ja można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną. W medycynie naturalnej majową pokrzywę wykorzystuje się w kuracjach wzmacniających, czyszczących krew i zwiększających w niej ilość czerwonych ciałek. Jest także lekiem moczopędnym, podnoszącym odporność, mlekopędnym, leczącym zaburzenia miesiączkowania, krzywicę, nieżyty dróg oddechowych, poprawiającym wygląd włosów.


Aromatyczna, witaminowa potrawa z pokrzywy

Ze świeżych pędów pokrzywy  warto na wiosnę przyrządzać aromatyczne witaminowe surówki. Młode pokrzywy niezbyt długo dusimy na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw m.in. czosnku, odrobiny cebuli, ziół przyprawowych.Można podawać ją z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami z koperkiem i masełkiem,jest wiele przepisów na potrawy z pokrzywy ale najlepsza jest ta majowa młoda o o tym należy pamiętać.

Wzmacniająca i uodparniająca herbatka z listków pokrzywy

Zerwać lub ściąć dwa lub trzy czubki rośliny z dwoma lub trzema listkami. Zioła włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem. Odstawić  na kilka minut. Herbatę można też sporządzać z  5 do 8 listków pokrzywy. Napary mają specyficzny smak. Mogą je pijać dla wzmocnienia i podniesienia odporności organizmu dorośli i dzieci. Dzieciom można a wkładać nieco mniej listków.  By podnieść ich walory lecznicze warto dosładzać je miodem wieloowocowym.Polecam serdecznie.
Dodaj komentarz
Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!