Ekorodzice

Jestem z wami od:2013.03.26 13:14
Ladybird
Ostatnie logowanie: 2013.09.03 16:38
Liczba postów: 7
Moje ulubione: 0

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Olej lniany w mojej kuchni

26.03.2013
Witam Was serdecznie. Postanowiłam wreszcie dołączyć do Was. Czytam portal już od bardzo dawna, śledzę fanpage no i przyszedł moment gdzie postanowiłam dołączyć do życia portalu.
Moją pierwszą notę poświęcę na przedstawienie Wam produktu który od jakiegoś czasu gości u mnie  w kuchni. Jest to olej lniany.


Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dzieci 

Mój sposób podania oleju lnianego:
Ja używam oleju lnianego do zrobienia pasty z twarogu lub do surówek do obiadu.
Dziś przepis na kolejną smaczną surówkę. Modyfikacja mojej ulubionej surówki z kapusty pekińskiej marchwi i majonezu. Przepis podpatrzyłam u jednej koleżanki blogerki.
Składniki i Sposób przygotowania:
-kapusta pekińska
-marchew
-jabłko
-cebula dymka ze szczypiorkiem
-majonez
-musztarda kętrzyńska
-sól, pieprz
-olej lniany 

Kapustę poszatkować, marchew, jabłko zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Cebulkę dymkę i szczypiorek pokroić drobno. Dodać olej lniany, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i podawać do obiadu.

Smacznego!




A wy lubicie domowe sałatki i surówki?
Dodaj komentarz
Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!