Ja w maju zrywam pokrzywę z ogródka z dala od samochodowych spalin jest ekologiczna i zdrowa jeśli nie macie takich miejsc gdzie możecie nazrywać pokrzywę można ją kupić , coraz częściej znaleźć ja można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną. W medycynie naturalnej majową pokrzywę wykorzystuje się w kuracjach wzmacniających, czyszczących krew i zwiększających w niej ilość czerwonych ciałek. Jest także lekiem moczopędnym, podnoszącym odporność, mlekopędnym, leczącym zaburzenia miesiączkowania, krzywicę, nieżyty dróg oddechowych, poprawiającym wygląd włosów.
Aromatyczna, witaminowa potrawa z pokrzywy
Ze świeżych pędów pokrzywy warto na wiosnę przyrządzać aromatyczne witaminowe surówki. Młode pokrzywy niezbyt długo dusimy na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw m.in. czosnku, odrobiny cebuli, ziół przyprawowych.Można podawać ją z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami z koperkiem i masełkiem,jest wiele przepisów na potrawy z pokrzywy ale najlepsza jest ta majowa młoda o o tym należy pamiętać.
Wzmacniająca i uodparniająca herbatka z listków pokrzywy
Zerwać lub ściąć dwa lub trzy czubki rośliny z dwoma lub trzema listkami. Zioła włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut. Herbatę można też sporządzać z 5 do 8 listków pokrzywy. Napary mają specyficzny smak. Mogą je pijać dla wzmocnienia i podniesienia odporności organizmu dorośli i dzieci. Dzieciom można a wkładać nieco mniej listków. By podnieść ich walory lecznicze warto dosładzać je miodem wieloowocowym.Polecam serdecznie.