Ekorodzice

Jestem z wami od:2013.09.27 23:22
Mema
Ostatnie logowanie: 2014.07.15 00:10
Liczba postów: 27
Moje ulubione: 0

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Gryczane babeczki marchewkowe z nutą imbiru, pomarańczy, muszkatuu

15.11.2013
Po prostu majstersztyk! Nie spodziewalam się, że tak dobrze zrecyklinguje odpad marchewkowy po wycisnieciu soku. Pachnące, rozgrzewające zapachem, do tego fantastycznie zdrowe, więc kolacja była zbędna:) Czasami, kiedy chwila nas rozpieszcza, nie liczy sie czas, ani ilość zjadanych babeczek:)
Przygotowanie 10 minut (jeśli mamy gotową marchewkę), pieczenie max. 30 min.



Składniki:
2 szklanki startej marchewki lub takiej po wyciśnieciu soczku
1,5 szkl. mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia eko! (tzw. kamień winny)-blagam nie katujcie swoich dzieci fosforanami!
szczypta soli (ja używam różową himalajską)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szkl. ksylitolu lub cukru muscovado (ten drugi nadaje cudny karmelowy posmak i powoduje, że babeczki są jeszcze bardziej wilgotne w środku)
2 jajka
3/4 szkl. mleka ryżowego, koziego, jakiegokolwiek
110g masła lub oleju kokosowego
2 łyżeczki skórki z pomarańczy EKO!
1 płaska łyżeczka cynamonu
starty korzeń imbiru (ok. 2 cm, ale już się robią wtedy dośc pikantne, jak dla dzieci polecam mniej)
wnętrze laski wanili


Mąka, proszek, cukier, sól, przyprawy mieszam w mikserze. W tym samym czasie rozpuszczam masło, u mnie wszystko na szybko, wiec nie czekam aż wystygnie, tylko dodaje mleko, które je schładza, wbijam jajka,mieszam łyżką kilka razy. Wlewam miksturę do mieszanki mącznej i miksuje na wolnych obrotach aż się skłądniki połączą, tylko nie za długo. Dodaje marchewkę. Konsystencja ma być dość lejąca. Nakładamy do babeczek do 3/4 wysokości, posypujemy cukrem muscovado lub ksylitolem oraz pruszymy delikatnie gałką muszkatołową, dosłownie muśnięcie po wierzchu. Możemy sypnąć też sezamem niełuskanym.
Pieczemy 25-30 minut w 190 st.C. Uchylamy lekko drzwiczki i czekami max 5 minut zanim wyjmiemy z pieca.
Dodaj komentarz
Komentarzy: 6
{opis}
20.11.2013 12:04 - agnieszka
Trzeba wiecej pisac o cukrze bo ludzie nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji...
{opis}
19.11.2013 21:11 - Mema
ja kupuje w sklepie eko w Wawie na Pulawskiej, ale podejrzewam, ze inni tez maja. Jest dość powszechny proszek do pieczenia eko czeskiej firmy Amylon, jest niestety zawsze domieszka sody i skrobi kukurydzienej, ale lepsze to niż fosforan. Ja płace 1,60 zl, wiec nie sa to jakies duze pieniadze, wiec moim zdaniem warto zmienic tradycyjną chemię.
{opis}
19.11.2013 17:16 - agnieszka
Gdzie kupujesz kamień winny?
{opis}
16.11.2013 15:44 - Mema
ja w babeczkach uwielbiam oprócz smaku, śliczny kształt, po który nie tylko dzieci zawsze chętnie sięgają:)
{opis}
16.11.2013 01:35 - enigma
Mniam, uwielbiam słodkości :) A babeczki są wyjątkowo mniamuśne;)