Jakiś czas temu strasznie nas tu na wsi zasypało i droga do miasta przez kilka dni była nieprzejezdna. W lodówce pustka i brak chleba. Postanowiłam trochę pofantazjować i wyczarowałam bułeczki warkocze posypane makiem i kminkiem z solą. Podobne bułki z kminkiem jadłam w Austrii.
 
  
Tak wyglądały moje bułeczki po upieczeniu :)
  
  
  Przepis na bułeczki jest prosty i robi je się bardzo szybko.
    
    Przepis na bułeczki warkocze:
    
    2 kg mąki
    
drożdże 10 dkg
    
łyżeczka cukru na zaczyn drożdżowy
    
sól
    
mleko
    
pół szklanki oleju
    
1 żółtko do posmarowania
    
    Drożdże rozkruszamy i mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to wlewamy je do mąki, dodajemy sól, mleko i na koniec olej. Ciasto zostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
    
Z ciasta odrywamy małe kulki które ręką rozwałkowujemy na długie okrągłe paski. Łączymy brzegi i na przemian zaplatamy raz z jednej, raz z drugiej strony. Zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka. Posypujemy makiem, kminkiem i solą gruboziarnistą lub siemieniem lnianym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
    
    
Gotowe!
    
     
      
      
        
        
          
Bułeczki są niezwykle smaczne, zdrowe bez żadnych polepszaczy czy sztucznych składników
          
          
          
 
          
          
          
          Smacznego!