Ekorodzice

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2019.02.21, 15:37
W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej "odmrożonej" listy.


Przed Wami 5 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, jeśli chcecie, aby były smaczne i dojrzewały w naturalny sposób.


1. Warzywa takie jak:

Pomidory przechowujemy w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego. W niskich temperaturach warzywa te stają się miękkie i papkowate, gdyż dochodzi do zniszczenia ich ścian komórkowych. 

Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. W lodówce ich skórka ciemnieje i psuje się szybciej. Ponadto skrobia ziemniaczana zamienia się w cukier, przez co ziemniaki stają się bardziej słodkie.

Cebula pozostaje świeża przez dłuższy czas przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza - dlatego najczęściej jest sprzedawana w torbie z "oczkami". Należy pamiętać, że nie trzymamy jej też w pobliżu ziemniaków, ponieważ w wyniku reakcji chemicznej wydzielają się gazy, które prowadzają do przyspieszonego psucia się warzyw.

Czosnek  przechowujemy w podobnych warunkach jak cebulę. Zimne powietrze może powodować wcześniejsze kiełkowanie czosnku i jego zepsucie.

2. Owoce takie jak:

Banany podobnie jak pomidory należy trzymać z dala od lodówki, aby ich zewnętrzna skórka mogła zbrązowieć - im dojrzalszy owoc, tym jest słodszy i zawiera więcej przeciwutleniaczy. 

Melony przechowujemy z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Dzięki temu spokojnie dojrzeje i stanie się słodszy. 

Awokado również dojrzewa w naturalny sposób pozostawione poza lodówką. Jeśli natomiast przekrojoną część chcemy zostawić sobie na później, wkładamy ją razem z pestką do chłodziarki. 

Warto wiedzieć: wszystkie owoce pozostawiamy w temperaturze pokojowej - w ten sposób stają się słodsze i jeszcze smaczniejsze. Tylko jeśli chcemy wydłużyć proces ich dojrzewania, przechowujemy je w lodówce. 

3. Miód jest jednym z najstarszych znanych konserwantów Ziemi. Choć został odkryty już w egipskich grobowcach, nadal świeci trumfy w niejednej kuchni. Jeśli przechowujemy go w lodówce, krystalizuje się i trudniej go używać oraz jeść.

4. Gorące sosy nie muszą być trzymane w lodówce, zwłaszcza jeśli w ich składzie znajduje się ocet. Chłodzenie sosów powoduje utratę smaku i zmianę konsystencji.

5. Przyprawy mają długą żywotność, ale zarówno papierowe opakowania, jak i zimne powietrze w lodówce powodują utratę smaku i aromatu. 



Tagi: dojrzewanie   kuchnia   lodówka   lodówka   owoce   warzywa   zdrowa  

Przeczytaj także:

Budyń domowej roboty

Budyń domowej roboty

Budyń to doskonała przekąska między posiłkami. Nie mam zaufania do tych kupnych, więc przygotowuję go sama. W internecie znajdziecie wiele przepisów na budyń domowej roboty, zaprezentuję Wam mój ulubiony. ... więcej »
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów