Ekorodzice

Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Autor: Iwona Sławek 2010.10.25, 11:29
Parabeny to ciała stałe, o wyglądzie drobnych, bezzapachowych i  bezbarwnych kryształków. Pod tą łatwo wpadającą w ucho nazwą, skrywają się estry kwasu parahydroksybenzoesowego (PHB), które prowadzą do podrażnień skóry. Przypuszcza się również, że mogą one być przyczyną rozwoju guzów piersi, a także odpowiadać za obniżenie płodności mężczyzn.

fot. Iwona Sławek


Słowo „Parabeny” wypowiada się łatwo i z lekkością, przez co brzmią już mniej „obco”. Kiedy już przeciętny Kowalski połknął przysłowiowy haczyk, łatwo także nakłonić go do korzystania z dobrodziejstw współczesnych produktów z zawartością metylo, etylo, propylo, butylo, heptylobenzyloparabenem.


Gdzie można je znaleźć?

Stosowanie parabenów w kosmetykach jest bardzo popularne, Unia Europejska dopuszcza występowanie ich w stężeniu do 0,4 %, a w pozostałych krajach może się wahać od 0,3 do 0,5%. Na owe konserwanty jak i ich pochodne natrafić można szczególnie w kremach i balsamach nawilżających.

Parabeny w kosmetykach obecne są w całej gamie dostępnych produktów do pielęgnacji ciała (także dzieci!!!):
  • mydła,
  • szminki,
  • szampony,
  • maskary do rzęs itp.
Parabeny w żywności obecne są głównie w:
  • sałatkach,
  • ciastach,
  • ketchupie,
  • majonezie,
  • konserwach rybnych i mięsnych,
  • lemoniadach,
  • sokach (głównie jarzynowych),
  • przyprawach,
  • dżemach,
  • konfiturach,
  • ciastkach,
  • mrożonkach.
Szacuje się, że parabeny stosuje się w ponad 13 tysiącach produktów. Według Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (Food and Drug Administration – www.fda.gov) średnia dzienna dawka parabenów osoby ważącej 60 kg stanowi 76 mg, z czego 1 mg pochodzi z żywności, 50 mg z kosmetyków i środków higieny osobistej, a 25 mg z leków.[1]


Parabeny a nasze zdrowie

Parabeny dość często są przyczyną podrażnień skóry:
  • zaczerwienienie,
  • świąd,
  • wypryski,
  • pokrzywka.
Przy dłuższym stosowaniu uczulenie może się pogłębić, a nawet może dojść do rozwoju dermatozy okołoustnej i trądziku różowatego. Dlatego też, osoby ze skłonnością do wymienionych powyżej problemów skórnych, nie powinny stosować kosmetyków zawierających parabeny. Także, wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych potraktowanej kosmetykiem o stężeniu parabenów większym niż 0,4% narażone jest na uszkodzenie, zwłaszcza wtedy, gdy w kosmetyku (kremie) występują inne estry i kwasy mogące inicjować hydrolizę estrów PHB.

W ostatnich latach zwrócono uwagę na działanie estrogenne owych konserwantów. Przypuszcza się, iż mogą one być przyczyną rozwoju guzów piersi, a także odpowiadać za obniżenie płodności mężczyzn. Niestety, pomimo tych spekulacji, potwierdzonych wstępnymi badaniami, nadal producenci dodają parabeny m.in. do dezodorantów i antyperspirantów. A stosowanie ich niesie za sobą ryzyko przedostawania parabenów do podskórnej tkanki tłuszczowej (jako składniki litofilne, czyli zbliżone do tłuszczu swobodnie wnikają do niej) i mogą tam ulegać kumulacji. W związku z tym kobiety karmiące piersią absolutnie powinny zrezygnować z natłuszczania piersi kosmetykami zawierającymi parabeny, żeby związki te dodatkowo nie przemieszczały się do organizmu dziecka.


Dlaczego parabeny są tak popularne?
  • Popularność tych dziwnie brzmiących związków chemicznych bierze się z ich umiejętności do powstrzymywania rozwoju grzybów i  pleśni. Jednak w walce z bakteriami nie są skuteczne, dlatego też często stosuje się mix: parabeny + środki konserwujące, np. fenoksyetanol (phenoxyethanol) czy pochodne mocznika, z którymi to parabeny działają synergicznie.

  • Na popularność wpływają także ich unikalne właściwości,  tj.brak koloru, zapachu, zmiany konsystencji produktu, w którym się znajdują.

…metylo, etylo, propylo, butylo, heptylo i benzyloparaben – po co aż tyle rodzajów? Ponieważ:
  • z różną siłą działają na drobnoustroje
  • różnią się stopniem rozpuszczalności w wodzie (najlepiej rozpuszcza się ester metylowy, najgorzej benzylowy)
  • mają zbliżoną do siebie, ale jednak różną swoistość
W zależności od potrzeby stosuje się dany rodzaj parabenów, a  często używa się ich mieszanin, przez co w jednym produkcie mamy kilka ich rodzajów.


UWAGA! Parabeny występują pod innymi nazwami!
Parabeny posiadają kilka synonimów:„nipaginy”, „aseptyny”, „nipa estry”, a  nazewnictwo to związane jest z występowaniem pochodnych PHB, do których należą związki: parasept, nipagin, aseptin.

Źródło: [1] Darbre P.D., Aliiarrah A., Miller W.R., Coldham N.G., Sauer M.J., Pope G.S., Journal of Applied Toxicology, 2004, s.24, s.513.)

Tagi: cera   ciąża   karmienie   kosmetyki   parabeny   piersią   zdrowie  

Przeczytaj także:

Zobacz jak oszczędzać na ogrzewaniu dzięki sterownikom ogrzewania podłogowego

Zobacz jak oszczędzać na ogrzewaniu dzięki sterownikom ogrzewania podłogowego

Dzięki regulacji ogrzewania podłogowego możesz dostosować ilość ciepła, które dociera do danego pomieszczenia. Zwykle robi się to za pomocą systemu bezprzewodowego, który otwiera i zamyka różne obwody grzewcze. Dobrze dobrany system sterowania... więcej »
Bezsenność kontra nerwica

Bezsenność kontra nerwica

Na nerwicę, zaburzenie psychiczne wywoływane przez nierozwiązane wewnętrzne konflikty i objawiające się między innymi nawracającymi bólami somatycznymi oraz atakami paniki, cierpi dziś około 8 milionów Polaków. Wiele z tych osób,... więcej »
Insulina i leptyna - diabelskie sztuczki otyłości

Insulina i leptyna - diabelskie sztuczki otyłości

„Przestań jeść i zacznij się ruszać” – taki sygnał powinien otrzymać nasz mózg za każdym razem, gdy próbujemy przeholować z jedzeniem. Niestety, tego typu mechanizm często zawodzi. Kto lub co za tym stoi? Na to pytanie odpowiedzi szukał... więcej »
Ortoreksja – zaburzenia odżywiania

Ortoreksja – zaburzenia odżywiania

- Wstaję o 6:00. Idę na pobliski targ do zaufanej sprzedawczyni. Wiem, że ma świeże i zdrowe produkty, innych bym przecież nie kupiła! Dwa pomidory, czerwona papryka, szczypiorek i ogórek – to moje śniadanie. Muszę je zjeść punktualnie... więcej »
Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Obecnie, ze względu na aktywny tryb życia i stały pośpiech, nie wszyscy mają czas, by samodzielnie przygotowywać posiłki w domach. Właśnie dlatego tak ogromną popularnością cieszy się jedzenie zamawiane na wynos. Wraz z nim do mieszkań... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Najnowsze na blogach

Absolwentka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, mgr kształtowania środowiska przyrodniczego, a także technik architekt. Ekolożka z zawodu i pasji. Prowadzi szkolenia z zakresu ekologii, zajmuje się kompleksowym doradztwem z zakresu ochrony środowiska. Prywatnie mama dwójki chłopców: dwuletniego Antka i pięcioletniego Leosia, którym od narodzin towarzyszą klimaty ekologiczne. Prowadzi bloga www.ekotropiciel.pl oraz stronę www.ecoekspertyzy.pl



Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »