Ekorodzice

Masło klarowane i ghee

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2021.11.19, 20:31

Masło klarowane to czysty tłuszcz zwierzęcy, otrzymywany podczas powolnego ogrzewania masła. W trakcie  tego procesu usuwane są białka mleka i laktoza oraz woda.

Maso klarowane, a masło klarowane ghee

Obydwie te nazwy są często stosowane zamiennie. Ghee było od wieków stosowane do potraw w Azji. Proces jego otrzymywania należy do tradycji w tamtych kulturach. W miarę jak kuchnia ajurwedyjska zyskiwała coraz więcej zwolenników, pomysł uzyskania tłuszczu mlecznego, na  którym można smażyć, upowszechnił się również w naszej kulturze. Masło klarowane ghee otrzymywane jest w  dłuższym procesie niż dostępne powszechnie masło klarowane. Dzięki temu ma bardziej intensywny smak i ciemniejszy kolor.

Porównanie masła klarowanego i tradycyjnego

Gdy ghee jest płynne jest przejrzyste. W trakcie klarowania masła żółty kolor staje się intensywniejszy i tym wizualnie różni się od tradycyjnego masła. Charakterystyczną cechą masła klarowanego jest też lekko orzechowy smak. Korzystnym efektem klarowania masła jest podwyższenie tzw. punktu dymienia, czyli temperatury, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić i  powstają niekorzystne dla zdrowia związki. Punkt dymienia dla masła tradycyjnego wynosi około 1000C, a dla masła klarowanego - powyżej 2500C. Z powodu usunięcia wody, która sprzyja rozwojowi bakterii, możemy masło klarowane przechowywać zdecydowanie dłużej od zwykłego masła.

Jak stosować masło klarowane?

  Dzięki temu, że masło klarowane ma podwyższony punkt dymienia można na nim piec i smażyć. W kuchni ważny jest też jego orzechowy smak i delikatna konsystencja. Stosowanie masło ghee bezpośrednio na potrawy sprawia, że są smakowite i pachnące. Sklep bio organic24.pl ma w ofercie ekologiczne masło klarowane ghee.

Dla wegan proponowane jest masło klarowane kokosowe.

Jak otrzymuje się masło klarowane bio?

Masło klarowane bio otrzymywane jest w procesie powolnego ogrzewania ekologicznego masła. To masło powstało z mleka od szczęśliwych krów. W ekologicznej hodowli są określone restrykcyjne zasady traktowania zwierząt.

Podczas ogrzewania masła na powierzchni pojawia się piana z wytrącanych białek. Ta piana jest usuwana, a po zakończeniu procesu przelewa się delikatnie, żeby nie przedostały się żadne cząstki stałe, masło klarowane bio do naczynia.

Masło klarowane bio z mleka od krów z gospodarstw ekologicznych

Przykładem produkcji ekologicznego mleka jest tzw. mleko sienne.  Produkcja mleka na bazie siana i jego dalszego przetwórstwa jest najbardziej pierwotną formą wytwarzania mleka, jest tak stara jak tradycja chowu krów mlecznych w rolnictwie (od ok. V w. p.n.e.). Karmienie krów odbywa się odpowiednio do pór roku.  Pasze składają się ze świeżej trawy i ziół w okresie dostępności pasz zielonych oraz siana w okresie zimowym. Zwierzętom nie podaje się pasz kiszonych. Wg badan naukowych mleko sienne wykazuje dwa razy większą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i sprzężonego kwasu linolowego niż mleko standardowe.

Wartości odżywcze masła klarowanego

Masło klarowane zawiera krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acid, SCFA). Należy do nich kwas masłowy, który nie występuje w innych tłuszczach zwierzęcych, ani w roślinnych olejach. Ten składnik ma korzystne działanie na przewód pokarmowy, między innymi poprzez ograniczanie stanu zapalnego  i ochronę przed działaniem patogenów. Natomiast kwas kaprylowy, należący do tłuszczy MCT, ma potwierdzone działanie bakteriobójcze. Masło klarowane zawiera również CLA  charakterystyczny wyłącznie dla tłuszczu mleka przeżuwaczy. Ma on korzystny wpływ na lipidy krwi  i  obniża zawartość tkanki tłuszczowej. Jednak trzeba zaznaczyć, że w badaniach u ludzi nie uzyskano jednoznacznego potwierdzenia w/w działań CLA.

Walory dietetyczne masła klarowanego

Masło klarowane nie zawiera białka i laktozy. Może być stosowane w diecie osób, które powinny ograniczać białko w diecie, jak na przykład osoby z niewydolnością nerek. Również dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego i nietolerancją laktozy masło klarowane będzie lepszym wyborem niż masło tradycyjne.


Przeczytaj także:

Eko Łódź

Eko Łódź

Gdy szukamy produktów ekologicznych, z pewnością rozglądamy się za producentami z takich województwach jak lubuskie czy lubelskie. Tym bardziej, jeśli jesteśmy zainteresowani ofertami pracy w sektorze rolniczym i szczególnie interesują nas... więcej »
Koji Sushi- coś kwaśnego w Krakowie

Koji Sushi- coś kwaśnego w Krakowie

Moda na sushi ogarnęła cały świat. Również w Krakowie roi się od barów i restauracji podających ten przysmak. Tylko które miejsce wybrać? Z pomocą przychodzi eko jeż, który odwiedzał krakowskie miejsca serwujące ten dalekowschodni przysmak...... więcej »
Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim

Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim

Stowarzyszenie PODGORZE.PL zaprasza na Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim w każdą sobotę od 29 czerwca do 14 września. Na odwiedzających czekają nie tylko ekologiczne produkty, ale także warsztaty i wykłady na temat zdrowego odżywiania.... więcej »
Ekologiczne warsztaty EKO JEŻ

Ekologiczne warsztaty EKO JEŻ

Portal Ekorodzice.pl zaprasza do udziału w eko-warsztatach. Uczą one kreatywnego myślenia, pozwalają rozwijać wyobraźnię i uwrażliwiają na problemy środowiska. Zapewniamy profesjonalnie przygotowane scenariusze. Zajęcia przeznaczone dla... więcej »
Drewniane zabawki z historią

Drewniane zabawki z historią

Dawniej, gdy brakowało zabawek, dzieci same wymyślały różnego rodzaju gry, rysowały piaskiem, tworzyły szałasy, wspinały się na drzewa. Kto z nas nie lubi bawić się starymi zabawkami? Pod spodem 6 powodów dlaczego kochamy drewniane zabawki!... więcej »