Ekorodzice

Koji Sushi- coś kwaśnego w Krakowie

Autor: Jolanta Walczyk 2021.04.13, 12:51

To, co początkowo było dla mieszkańców dawnego Tokyo zaledwie szybką przekąską, dzisiaj urosło do rangi wykwintnego posiłku. Moda na sushi ogarnęła cały świat. Również w Krakowie roi się od barów i restauracji podających ten przysmak. Tylko które miejsce wybrać ? Z pomocą przychodzi eko jeż, który odwiedzał krakowskie miejsca serwujące "coś kwaśnego"...

fot. Michał Jaworski właściciel KOJI SUSHI miłośnik Japonii

KILKA SŁÓW O SUSHI

Sushi- to w dosłownym tłumaczeniu "coś kwaśnego". Źródła sushi leżą w pradawnych metodach piklowania ryb, stosowanych w południowo-wschodniej Azji tysiące lat temu. W dawnych czasach mieszkańcy terenów odległych od morza konserwowali ryby soląc je i faszerując ryżem. Bakterie kwasu mlekowego, powstające w czasie fermentacji, zakwaszały mięso, chroniąc je przed zepsuciem. Taki sposób traktowania darów morza trafił do Japonii prawdopodobnie wraz z kulturą uprawy ryżu.W pierwszej połowie XIX w., w Edo (jak niegdyś nazywano Tokyo), dzięki bliskości zatoki, mieszkańcy mieli stały dostęp do ryb i owoców morza. W 1824 człowiek, który nazywał się Hanaya Yohei, wpadł na pomysł, by ich cieniutkie plasterki kłaść na paluszkach zakwaszonego ryżu. Tak powstała najbardziej dziś znana forma - nigiri. I choć obecnie sushi nie sprzedaje się już w ulicznych budkach (zwanych niegdyś "yattai") podstawowe jego formy pozostały bez zmian. Delektować możemy się zarówno wspomnianymi wcześniej nigiri, jak i różnego rodzaju rolkami ("makami"), oshi-zushi, chirashi-sushi, czy "okrętami wojennymi" ("gunkan makami"). 

fot. Koji sushi

DLACZEGO  WARTO WPAŚĆ DO KOJI SUSHI?

W Koji sushi pracują osoby, dla których kuchnia Dalekiego Wschodu jest prawdziwą pasją. Współwłaściciel Michał Jaworski, to Pomorzanin, który od 15 lat pasjonuje się Japonią i kocha to co robi. Dba o to, aby w środku europejskiego miasta można było poczuć się jak w Tokyo. Kucharze, sushimasterzy i kelnerki wciąż rozwijają swoje umiejętności dążąc do perfekcji. Dla gości stanowi to gwarancję jakości i smaku. Lokal posiada przyjemny ogródek, gdzie można miło spędzić czas z dziećmi. Dla miłośników surowych ryb, to prawdziwa gratka! Rodzinna atmosfera towarzyszy nam odkąd przekroczymy próg lokalu.


JAK DOTRZEĆ?

UWAGA! NA HASŁO EKORODZICE ZNIŻKA 10 procent! W czwartki na legitymację studencką 20% 


Tagi: diecie   krakowie   kraków   miejsca   odżywianie   ryba   suchi   surowa   zdrowe  

Przeczytaj także:

Piżama męska — jak wybrać piżamę odpowiedniej jakości?

Piżama męska — jak wybrać piżamę odpowiedniej jakości?

Wybór odpowiedniej piżamy męskiej to klucz do komfortowego snu. Dobra piżama powinna zapewniać nam nie tylko wygodę, ale też być wykonana z materiałów, które pozwolą naszej skórze oddychać i zapewnią odpowiednią izolację cieplną. W... więcej »
Kluby dla rodziców w Krakowie

Kluby dla rodziców w Krakowie

Jesteś młodym lub przyszłym rodzicem. Potrzebujesz wsparcia lub porady specjalisty. Chcesz spotkać się z innymi i podzielić się doświadczeniami. Jeśli chcesz się dowiedzieć co jest zdrowe dla Ciebie i Twojego dziecka. Potrzebujesz aktywności... więcej »
Ekomiejsce  – sklep dla małych i dużych

Ekomiejsce – sklep dla małych i dużych

Z ekologicznej pasji i potrzeby harmonii zrodziło się Ekomiejsce. To sklep, którego główną ideą jest poszukiwanie ekodrogowskazów i zmierzanie małymi krokami ku naturalnemu stylowi życia. ... więcej »
Bakalie BIO – dlaczego warto je spożywać?

Bakalie BIO – dlaczego warto je spożywać?

Bakalie z ekologicznych upraw stanowią bogate źródło cennych wartości odżywczych. Wspomagają działanie organizmu, zapobiegają chorobom i wprowadzają w dobry nastrój. Jakie posiadają właściwości i zastosowania? Gdzie można kupić... więcej »
Szczęśliwie ekologiczni, czyli jak uczyć dzieci podstawowych zasad ekologii!

Szczęśliwie ekologiczni, czyli jak uczyć dzieci podstawowych zasad ekologii!

Niewątpliwie coraz więcej mówi się dzisiaj o ekologii, ochronie środowiska i problemach globalizacyjnych, ponieważ to my, ludzie jesteśmy tych problemów bezpośrednią przyczyną, a zapewne te problemy nie znikną tak po prostu i nie wystarczy... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.07.2013 12:51 - beleza
Jeszcze nie byliśmy, ale chętnie wpadniemy.
{opis}
14.06.2013 18:07 - zeberka
Uwielbiamy sushi Ważne, aby zawsze przy wejściu głośno przywitać się z sushimasterem, bo jak nie to będzie słaba kolacja...