Dlaczego warto?  Ciastolina jest łatwa do wykonania w domu i nadaje się do zabawy dla dzieci w każdym wieku. Pod spodem  sprawdzone przepisy na nietoksyczną ciastolinę.
 
   
			fot. Jolanta Walczyk
 
 
   
 
  WERSJA Z GOTOWANIEM
 
   
    - 2 szklanki mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego ( nie za dużo bo następnego dnia wypłynie z ciastoliny)
- 1 łyżka kamienia winnego (  kosztuje ok. 3zł,  w wersji dla leniwych, można użyć proszku do pieczenia)
- barwniki spożywcze lub naturalne
 
 
   
 
   
    - Wymieszaj wszystkie wyżej wymienione składniki.
- Tak przyrządzona miksturę gotuj na wolnym, średnim ogniu nieustannie mieszając aż do uzyskania jednolitej kuli (aż ciasto  nie podejdzie do krawędzi rondla)
- Zdejmij z ognia, poczekaj aż wystygnie i ugniataj dotąd, aż stanie się miękką, nie kleistą masą. 
- Dodaj barwniki (do zabarwienia ciastoliny można użyć różnokolorowych barwników spożywczych lub przygotować naturalne barwniki samemu. Ja zazwyczaj wybieram drugą opcję!)
- Tak przygotowana masę przechowuj w szczelnej plastikowej torebce.
 
 
  Ciastolinę naturalnie  można zabarwić sokiem z malin, marchwi,  jagód, kurkumą, burakiem, szpinakiem, korą dębu praz płatkami róż.
 
   
 
   
 
   
 
  WERSJA BEZ GOTOWANIA
 
   
    - 1/2 szklanki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
-  barwniki naturalne lub spożywcze 
- 2 łyżeczki wanilii ( żeby ładnie pachniała)
Wymieszaj wszystkie wyżej wymienione składniki i ugniataj  je ok. 10 minut aż powstanie nielepiąca się kulka. Pod koniec ugniatania dodaj barwnik. Osobiście wole wersję z gotowaniem, gdyż zawsze wychodzi. 
 
   
 
   
 
  UWAGA!  Pamiętajcie, aby chronić gotową ciastolinę przed psami i innymi zwierzętami domowymi!
 
   
 
   
        
    
Źródło: Inspirację znalazłam na  www.babyparenting.about.com , www.instructables.com oraz