Ekorodzice

Domowa uprawa kiełków

Autor: Katarzyna Wysocka 2011.01.28, 10:07
Kiełki dostępne w handlu ustępują zawartością witamin, jak również makro i makroelementów kiełkom uprawianym w domu. Dzieje się tak, gdyż w czasie przechowywania część związków zawartych w roślinach ulega rozkładowi; dotyczy to zresztą nie tylko kiełków, lecz również owoców i warzyw – te z przechowalni mają niższe parametry prozdrowotne niż te świeże, „prosto z ogródka”.

fot. kiełki hodowla/ sxc

Osoby nie będące zwolennikami zażywania różnorakich „suplementów diety” mogą w prosty sposób uzupełnić niedobory witamin i minerałów, często występujące zimą i na przedwiośniu, gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Preparaty witaminowe można zastąpić codziennym spożyciem świeżych, uprawianych w domu, kiełków.


Najbardziej wartościowe gatunki roślin do uprawy na kiełki to:
  • pszenica, owies – do uprawy „na sitku”;
  • rzeżucha, rzodkiewka, brokuł – do uprawy „na ligninie”;
  • fasola mung, soczewica, ciecierzyca – do uprawy „na gazie”

Uprawa w kiełkownicy

Najprostszą metodą domowej uprawy kiełków, w której dobrze udają się wszystkie gatunki, jest uprawa w tzw. kiełkownicy. Jest to proste naczynie umożliwiające efektywną i bez błędów uprawę kiełków. Urządzenie to można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, jest też dość rozpowszechnione w sprzedaży internetowej, a kiełkownica wraz z zestawem nasion to wydatek rzędu 50 zł. Naczynie składa się z trzech szalek, na których można uprawiać jednocześnie trzy gatunki roślin. Dzięki pokrywce w naczyniu panuje korzystny mikroklimat, zaś dzięki prostemu systemowi odprowadzania wody nasiona nie gniją.


Sposób przygotowania

Przed wysianiem nasion dobrze jest namoczyć je w wodzie – przegotowanej, o temperaturze pokojowej. Czas moczenia zależy od gatunku – dla nasion dużych (fasola, soja) to 10-12 godzin, dla małych ok. 4 godz. Wysiew należy przeprowadzić równomiernie, nie za gęsto. Nasiona podlewamy – a właściwie zraszamy – kilka razy dziennie letnią, przegotowaną wodą. Żeby zapobiegać pleśnieniu nasion warto je raz dziennie przepłukać – również letnią, przegotowaną wodą. Trzymać kiełkownicę należy w cieple (ok. 21-22'C) byle nie na słońcu.


Uprawa na sitku, ligninie i w słoiku

Podobnie prowadzi się nasiona w uprawach na sitku, na ligninie i w słoiku, choć te sposoby są nieco bardziej kłopotliwe niż uprawa w kiełkownicy – trudniej bowiem zapewnić stałą wilgotność powietrza nasionom oraz łatwiej popełnić błędy w uprawie, które doprowadzą do zgnicia bądź zapleśnienia nasion.
  • Najprostszy jest sposób „na ligninie” – talerzyk wykłada się ligniną, zrasza wodą i sieje na ligninę nasionka.

  • W uprawie „na sitku” i „w słoiku” trzeba mieć do dyspozycji słoik z przegotowaną wodą, na brzegu którego mocuje się gazę bądź plastikowe sitko. Nasiona wysiewa się na gazę / sitko. Wody musi być tyle, by nasiona były wilgotne, ale nie moczyły się w wodzie, bo zgniją.

UWAGA!!! Nasiona do kiełkowania należy również kupować w sklepach ze zdrową żywnością – nasiona roślin dostępne w sklepach nasiennych i przygotowane do uprawy szklarniowej bądź polowej, mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Są one zazwyczaj zaprawiane chemicznie środkami grzybobójczymi, często otoczkowane mieszankami nawozów i do przygotowania kiełków po prostu się nie nadają.


Tagi: domowa   hodowla   kiełki   kiełkownica   ogród   zioła  

Przeczytaj także:

Rośliny domowe oczyszczające powietrze – korzystne dla zdrowia całej rodziny

Rośliny domowe oczyszczające powietrze – korzystne dla zdrowia całej rodziny

Benzen, amoniak, ksyleny, trichloroetylen i aldehyd mrówkowy krążą w powietrzu, którym na co dzień oddychamy. Ich wdychanie może być niebezpieczne dla zdrowia - co prawda stężenie szkodliwych substancji nie jest zwykle wysokie, jednak warto... więcej »
Rośliny doniczkowe

Rośliny doniczkowe

Rośliny doniczkowe są ważnym, stałym elementem dekoracyjnym mieszkania. Trudno wyobrazić sobie wnętrze zupełnie pozbawione roślin – wydaje się ono puste, sztuczne, nienaturalne. Rośliny wpływają zarówno na estetykę domu, jak i –... więcej »
Jabłka – właściwości i zastosowanie

Jabłka – właściwości i zastosowanie

Jabłko nazywane jest królem owoców – głównie za sprawą swoich właściwości – wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych. Także ze względu na wszechstronne zastosowanie jabłka są cenionym owocem w kuchni, w domu i... więcej »
Dlaczego warto założyć dzieciom ekologiczny warzywnik?

Dlaczego warto założyć dzieciom ekologiczny warzywnik?

Dbamy o nasze dzieci pod każdym względem. Zależy nam na ich zdrowym rozwoju, przyjemnej i pożytecznej nauce, dobrej zabawie. Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu, warto zastanowić się nad założeniem małego ekologicznego... więcej »
Jak zaprojektować domowy ogródek z ziół?

Jak zaprojektować domowy ogródek z ziół?

Ogródek ziołowy obok własnego domu? Dlaczego nie! Tym razem Ekorodziców inspiruje Katarzyna Wysocka, która projektowaniem zajmuje się już od 13 lat. Rękawiczki przygotowane, rękawy zakasane? Do dzieła! więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
15.03.2013 21:54 - emiczek
Ja kupiłam kiełkownicę za 25zł i sprawuje się nieźle. Na gazie, ligninie itp. zawsze mi pleśniały - teraz się zdarza tylko jak je zaniedbam ;P
{opis}
11.12.2011 20:48 - wesoly_romek
UWAGA! Niektóre nasiona zawierają substancje toksyczne. Są to fityna lub kwas fitynowy, związek, który kiełkowanie neutralizuje na tyle, że jedzenie kiełków nie zagraża zdrowiu albo niszczy je temperatura. Z kolei w niektórych roślinach strączkowych znajduje się fazyna, także trujący związek, który również nie lubi wysokich temperatur. Także sam proces kiełkowania redukuje ilość fazyny, a blanszowanie kiełków roślin strączkowych pozwala całkowicie ją wyeliminować ...
W długie weekendy najchętniej:
Wyjeżdżamy z miasta na łono natury tam, gdzie nas poniesie.
Z dużym wyprzedzeniem przygotowujemy wyjazd i plan zwiedzania.
Szukamy dla dzieciaków atrakcji w mieście.
Aktywnie spędzamy czas, np. jeżdżąc na rowerze.
Odpoczywamy w domu przy telewizji
Nie robimy planów – działamy spontanicznie.