Ekorodzice

Jestem z wami od:2010.01.30 23:47
celestynka
Ostatnie logowanie: 2017.11.23 19:24
Liczba postów: 208
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

68 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Groźna aflatoksyna

03.02.2010

Zamieszczam jeszcze ten artykuł, bo jako matkę mnie to bardzo zainteresowało. Nie pamiętam gdzie, ale czytałam, również artykuł o podobnej tematyce jeszcze bardziej wstrząsający. Jak tylko go odnajdę to przepiszę albo podam linka, bo warto takie rzeczy wiedzieć!

 

Pleśnie wytwarzają bardzo toksyczne substancje - jedne z najsilniejszych znanych trucizn.

Należy do nich aflatoksyna, którą wytwarzają Aspergillus i Penicillium. Od czasu odkrycia aflatoksyn we wczesnych latach 60 XX wieku, wielokrotnie donoszono o występowaniu różnych mikotoksyn w żywności i paszach.

Aflatoskyny (ang. aflatoxin) wytwarzane są przez rozmaite, choć nie wszystkie pleśnie. Stwierdzono np., że Aspargillus flavus, Aspargillus parasiticus, Aspragillus niger atakują często orzeszki arachidowe, wytwarzając potężnie rakotwórczą aflatoksynę.

Działanie aflatoksyny zostało dokładnie przebadane. Wiele testów przeprowadzonych przez naukowców m.in. biochemika dr H. R. Clark, potwierdzają obecność aflatoksyny w organizmie osób chorych na raka. "Mogła się nagromadzić, ponieważ organizm nie zdołał zneutralizować jej dostarczenie szybko" - jak pisze dr Clark w swojej książce "Kuracja życia".

Testy dr H.R.Clark potwierdzają obecność aflatoksyny w wielu przypadkach raka, w chorobach wątroby, a szczególnie w przypadku jej obumierania i marskości. Z doświadczeń dr J.Jonas wynika, iż 0,01mg tej substancji zaaplikowane trzem szczurom, niezawodnie wywoła u nich w ciągu roku raka wątroby. Nie ma dzisiaj wątpliwości, że niektóre mikotoksyny są nadal przyczyną chorób, cierpień a nawet śmierci, szczególnie w rozwijających się krajach tropikalnych i subtropikalnych.

Jeden z ostatnio opisanych wypadków miał miejsce w 1988 roku w Malezji, podczas chińskiego Festiwalu Dziewięciu Bóstw Cesarskich, gdzie jak mocno podejrzewano, zanieczyszczony aflatoksynami makaron spowodował śmierci trzynaściorga dzieci spośród czterdziestu pięciu ofiar zatrucia.

Chociaż tak ostre efekty toksyczne są obserwowane tylko wyjątkowo, długotrwałe narażenie na niskie stężenia poszczególnych mikotoksyn może powodować różne choroby przewlekłe jak np. nowotwory wątroby i nowotwór nerek. Dlatego zasadnicze znaczenie ma ustalenie, które mikotoksyny oraz jak często i w jakich ilościach występują naturalnie.

Zanieczyszczenie mikotoksynami żywności i pasz w bardzo wysokim stopniu zależy od warunków środowiska, które umożliwiają wzrost pleśni i powstawanie mikotoksyn. Produkty rolne mogą ulec zanieczyszczeniu w każdym momencie, począwszy od rozwoju rośliny na polu, poprzez zbiór, jak też w trakcie obróbki, przechowywania i transportu gotowego artykułu. Ponieważ na każdym z tych etapów skład flory grzybowej jest różny, w wyniku zaniedbań podczas produkcji, obróbki i przechowywania produkt może zostać zanieczyszczony różnymi mikotoksynami.

Aby powstały mikotoksyny musi dojść do zakażenia żywności pleśniami, ale nie zawsze zapleśniała żywność zawiera mikotoksyny. I na odwrót, fakt, że produkty rolne zawierają niewiele pleśni nie oznacza, że są wolne od mikotoksyn. Wiele toksyn jest niewrażliwych na obróbkę cieplną, w wyniku czego są stabilne w przeciętnych warunkach stosowanych podczas gotowania i przygotowywania żywności, dlatego mogą pozostawać w produkcie długo po zniknięciu pleśni.

ODKRYCIE AFLATOKSYNY

W 1960 więcej niż 100,000 młodych indyków na hodowlach drobiu w Anglii zdechło w trakcie kilku miesięcy od jakiejś nowej choroby, która została określona choroba "Turkey X". Wkrótce okazało się, że choroba nie ograniczyła się tylko do indyków. Kaczuszki i młode bażanty też zostały dotknięte wysoką śmiertelnością.

Dokładny przegląd tych przypadków pokazał, że zwierzęta te żywione były orzeszkami Brazylijskimi. Intensywne śledztwo podejrzanego orzechowego posiłku zostało przedsięwzięte. Szybko został znaleziony sprawca - ten orzechowy posiłek był wysoce toksyczny dla drobiu i kaczuszek z symptomami typowymi dla choroby "Turkey X" .

Hipoteza doświadczeń z 1960 r. dotyczyła natury toksyny sugerowanej, jako pochodzącej od pleśni. Faktycznie wynika badań z 1961 dowiodły, iż sprawcą wyprodukowania toksyny, okazał się grzyb Aspergillus flavus, a toksyna ta została nazwana Aflatoxin od nazwy początkowych liter  grzyba (A. flavis --> Afla).

To odkrycie doprowadziło do rosnącej świadomości potencjalnych przypadków tych substancji jako środków zanieczyszczających pożywienie dla ludzi i karmę dla zwierząt - groźne zanieczyszczenie powodujące choroby, a nawet śmierci ludzi i zwierząt.

Aflatoxins to toksyczne metabolity wyprodukowane przez grzyb o nazwie kropidlak żółty w jedzeniu lub na jedzeniu, którym pasożyty te żywią się.

Aflatoksyny są jednymi z najlepiej znanych i najsilniej działających mikotoksyn na świecie. Łączy się je z różnymi chorobami, których przyczyną jest zatrucie aflatoksynami, żywego inwentarzu, domowych zwierząt i ludzi.

Obszar aflatoksyn ma swój wpływ dzięki pewnym środowiskowym czynnikom - zasięg zanieczyszczenia zmieniać się może z geograficznym miejscem, rolniczymi i agronomicznymi praktykami i podatnością towarów do odnoszącego się do grzybów ataku podczas przednówka, przechowywania składowanie i okresy przetwarzania.

Z tego też powodu, aflatoksyny wymienia się w składzie możliwości jako broń chemiczna i związane z nią zagrożenia. Ponieważ jest zrozumiałe, że absolutne bezpieczeństwo nigdy nie jest osiągalne, wiele krajów usiłowało ograniczyć obecność aflatoksyn przez narzucanie rozporządzeń, nadzorujących ograniczenia na towarach zamierzonych dla użycia jako pożywienie.

Aflatoksyny otrzymały większą uwagę niż inne mikotoksyny z powodu ich zademonstrowanego potężnego rakotwórczego działania u podatnych zwierzętach laboratorium i ich dotkliwych toksykologiczny skutkach w ludziach.

Aflatoksyna, obok hormonalnych środków oraz środków antykoncepcyjnych, oficjalnie została uznana za rakotwórczą, zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (Dz. U. Nr 121, poz. 571) z dnia 11 września 1996 r.

PODEJRZEWANA ŻYWNOŚĆ O NAJWIĘKSZE ZANIECZYSZCZENIE

Aflatoksyny często zdarzają się w zbiorach zbóż. Aflatoksyny są też dostrzegane czasami w mleku, serze, fistaszkach - orzeszkach ziemnych tzw. arachidach, cottonseed (nasienie bawełny), orzechach, orzechy kokosowe, migdałach, figach, kukurydza, w zbożu, przyprawach i innym pożywieniu szczególnie w wilgotnych rejonach tropikalnych.

Mleko, jajka i produkty z mięsa czasami są zanieczyszczone z powodu zwierzęcej konsumpcji paszy zanieczyszczonej aflatoksyną.

Jednakże, towary z najwyższym ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksyny to zboża, migdały oraz orzeszki ziemne.

Aflatoksyna uważana jest za substancję o działaniu mutagennym i rakotwórczym, a przez to za jedną z przyczyn pierwotnego raka wątroby, zwłaszcza u tych osób, które przeszły wirusowe zapalenie wątroby typu B.

 Żródło www.gornkowiec.pl

Dodaj komentarz
Komentarzy: 1