Ekorodzice

Jestem z wami od:2012.03.18 08:17
miraga_
Ostatnie logowanie: 2017.09.24 19:09
Liczba postów: 266
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Pora na pyszne racuchy z jabłkami.

23.04.2012

Dziś przepis na domowe racuchy. W rodzinnym domu zawsze jedliśmy takie z tartymi jabłkami i sodą oczyszczoną. Jednak od kiedy gospodarzę u siebie, przeszłam na placki drożdżowe. Te są bardziej jabłkowe i dla mnie smaczniejsze.

 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- 2 jajka

- 50 gr świeżych drożdży

- 2 łyżki cukru

- 0,5l ciepłego mleka

- 4,5 jabłek

- szczypta soli.

 

W dużej misce zasypujemy drożdże cukrem i czekamy aż się całkiem rozpuszczą. Można później lekko zamieszać. Dodajemy mleko, jajka i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z solą. Dobrze wymieszane ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż podwoi swoją ilość.

W międzyczasie obieramy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy je w plastry na ok. 0,5 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej i zanurzone jabłka w cieście smażymy z obu stron na rumiano.

Na koniec można oprószyć cukrem pudrem.

 

Uwagi:

Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce i usmażyć racuchy dopiero na drugi dzień. Również wyjdą.

Czym większe jabłka, tym wyjdą ładniejsze i większe.

Z podanych składników wychodzi cała największa miska racuchów z tzw. misek szwedzkich.

 

Moja 2-letnia córcia się nimi zajada. Jabłka + mleko to samo zdrowie.