|
użytkownik portalu
|
|
Dziś przygotowuję SERNIK Z CIASTEM KAKAOWYM specjalnie na stół wielkanocny. Robię to w piątek, bo najlepszy jest po dwóch dniach stania w lodówce, tak przynajmniej uważamy razem z mężem. No i jutro będę miała więcej czasu na resztę potraw, a chcę jeszcze przygotować:
- pasztet drobiowy,
- żurek z białą kiełbasą,
- sałatka warzywna,
- jajka faszerowane (m.in. pastą z łososia, chrzanem),
- sos tatarski do jajek,
- koreczki z łososiem, serem żółtym i warzywami (specjalnie na życzenie męża)
- śledzie w oleju (ale to już gotowe w lodówce).
Przepis na sernik pochodzi z płyty CD „Smaki i smaczki”.
Mała dziś dłużej pospała, to udało mi się wykonać ciasto i schować je do lodówki zanim wstała. Teraz zostało tylko poczekać i zrobić masę serową. Oby wszystko wyszło.
Składniki:
CIASTO:
- 40 dag mąki pszennej (2,36 szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 25 dag masła (bądź dobrej margaryny)
- 10 dag cukru (0,45 szklanki)
MASA:
- serki waniliowe 100 dag (1000 gr)
- 10 dag masła
- 2 dag mąki pszennej (2 łyżki)
- 2 dag mąki ziemniaczanej (1,18 łyżki)
- 3 żółtka
- 10 dag rodzynek
- 10 dag cukru (0,45 szklanki)
- cukier waniliowy
- 6 białek
- 5 dag wiórków kokosowych (0,5 szklanki)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Masło utrzyj na puch, a następnie dodaj do niego żółtka utarte z cukrami. Serki połącz z masą jajeczną, wsyp obie mąki i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą. Na koniec wsyp rodzynki.
Dużą blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach na blachę. Wylej masę serową i zetrzyj na nią resztę ciasta. Sernik wstaw do umiarkowanego piekarnika –około 170 stopni C. Piec 60- 70 minut. Trzeba obserwować, aby się czasem nie przypalił.
Nie wyszedł zbyt wysoki, ale zapewniam, że bardzo smaczny.
Można oprószyć cukrem pudrem, choć my jemy bez.