Ekorodzice

Jestem z wami od:2012.03.18 08:17
miraga_
Ostatnie logowanie: 2017.09.24 19:09
Liczba postów: 266
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Dziś czas na sernik wielkanocny.

06.04.2012

Dziś przygotowuję SERNIK Z CIASTEM KAKAOWYM specjalnie na stół wielkanocny. Robię to w piątek, bo najlepszy jest po dwóch dniach stania w lodówce, tak przynajmniej uważamy razem z mężem. No i jutro będę miała więcej czasu na resztę potraw, a chcę jeszcze przygotować:

- pasztet drobiowy,

- żurek z białą kiełbasą,

- sałatka warzywna,

- jajka faszerowane (m.in. pastą z łososia, chrzanem),

- sos tatarski do jajek,

- koreczki z łososiem, serem żółtym i warzywami (specjalnie na życzenie męża)

- śledzie w oleju (ale to już gotowe w lodówce).

 

Przepis na sernik pochodzi z płyty CD „Smaki i smaczki”.

Mała dziś dłużej pospała, to udało mi się wykonać ciasto i schować je do lodówki zanim wstała. Teraz zostało tylko poczekać i zrobić masę serową. Oby wszystko wyszło.

 

Składniki:

 

 

CIASTO:

- 40 dag mąki pszennej (2,36 szklanki)

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 żółtka

- 3 łyżki kakao

- 25 dag masła (bądź dobrej margaryny)

- 10 dag cukru (0,45 szklanki)

 

MASA:

- serki waniliowe 100 dag (1000 gr)

- 10 dag masła

- 2 dag mąki pszennej (2 łyżki)

- 2 dag mąki ziemniaczanej (1,18 łyżki)

- 3 żółtka

- 10 dag rodzynek

- 10 dag cukru (0,45 szklanki)

- cukier waniliowy

- 6 białek

- 5 dag wiórków kokosowych (0,5 szklanki)

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Masło utrzyj na puch, a następnie dodaj do niego żółtka utarte z cukrami. Serki połącz z masą jajeczną, wsyp obie mąki i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą. Na koniec wsyp rodzynki.

Dużą blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach na blachę. Wylej masę serową i zetrzyj na nią resztę ciasta. Sernik wstaw do umiarkowanego piekarnika –około 170 stopni C. Piec 60- 70 minut. Trzeba obserwować, aby się czasem nie przypalił.

 

Nie wyszedł zbyt wysoki, ale zapewniam, że bardzo smaczny.

Można oprószyć cukrem pudrem, choć my jemy bez.

 

Dodaj komentarz
Komentarzy: 1