Również w tym roku na moim ogrodzie nie brakuje cukinii. Dlatego dziś propozycja dania na obiad:
zupa cukiniowa
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- pół cebuli
- marchewka
- kostka rosołowa
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- pieprz, suszone zioła (u mnie majeranek)
Dodatki:
- świeża bazylia
- prażone ziarno Piekło/Niebo Ziarenkowo (a dokładnie: prażony słonecznik, sezam, siemię lniane oraz chili, pietruszka, czosnek)
- grzanki
Przygotowanie:
Z cukinii wycinam gniazda nasienne. Kroję na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę również. Wszystko zalewam wodą i gotuję pod przykryciem. Dodaję kostkę rosołową i natkę pietruszki. Można dodać łyżeczkę oliwy. Gotuję około 20 minut, wszystko przyprawiam pieprzem i suszonymi ziołami. Zupę miksuję w blenderze na krem wraz czosnkiem.
Ja podaję ją ze świeżą bazylią (też wyhodowaną w ogrodzie) oraz posypuję prażonymi ziarnami. Do tego grzanka z ciemnego pieczywa.
Smacznego.