|
użytkownik portalu
|
|
JABŁECZNIK
3 jabłka
1 szkl cukru
Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem, zostawić na 20 min.
1 ½ szkl mąki
1 jajko
1/3 szkl oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Można dodać orzechów włoskich.
Do tych ciasteczek dodawałam margaryny bezmlecznej.
CIASTECZKA KOKOSOWE
180g margaryny
65g cukru
260g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70g wiórków kokosowych
Wymieszać. Uformowane kulki lekko spłaszczyć. Piec.
Te ciasteczka można robić w różnych wariantach np. zamiast wiórków można dodać sezamu lub orzechów zmielonych, rodzynek itp. Można także dodać płatków owsianych a zamiast cukru miodu.
CIASTO DROŻDŻOWE
Ciasto:
½ kg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl wody
¼ kostki margaryny
¼ szkl cukru
¼ szkl oleju
Szczypta soli
Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg cukru
5 dkg margaryny
Olejek lub cukier waniliowy
Drożdze rozmieszać z 1 łyżeczką cukru. Margarynę roztopić. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, olej, wodę i rozmieszane drożdże. Wyrobić ciasto tak aby odchodziło od rąk. Dodać roztopioną margarynę. Wymieszać. Wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć owoce. Zostawić do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku ok. 40-50min.w temp 180-200 oC.
CIASTO Z „KUBUSIEM”
Biszkopt:
4 jajka
¾ szkl cukru
Utrzeć mikserem ok. 15 min
½ szkl mąki
½ szkl mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do utartych jajek z cukrem wmieszać łyżką wymieszane mąki. Piec w piekarniku.
Masa:
1l soku „Kubuś”
2 budynie śmietankowe
Przyrządzić tak jak budyń (z podwójnej porcji) tylko zamiast mleka dodać sok.
JABŁECZNIK
3 jabłka
1 szkl cukru
Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem, zostawić na 20 min.
1 ½ szkl mąki
1 jajko
1/3 szkl oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Można dodać orzechów włoskich
Wszystko razem
SER LESSARELLA
2 szkl wody
3 łyżki soku z cytryny
1/3 szkl płatków owsianych
¼ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl cebuli
1 łyżeczka soli
Wszystko zmiksować, zagotować. Odstawić w zimne miejsce.