Nie wiem czy wiecie, ale
zioła prowansalskie to jedne z najzdrowszych mieszanek ziół. Można je śmiało stosować do: zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów oraz potraw z ryb i drobiu.
Skład prawdziwych ziół z Prowansji to:
rozmaryn,
bazylia,
tymianek,
szałwia lekarska,
mięta pieprzowa,
cząber ,
oregano,
majeranek.
Jeśli chodzi o wpływ ziół na nasz organizm i smak potraw. Ważne są równe proporcje i skład mieszanki. Okazuje się, że gotowe zioła prowansalskie w torebce, często nie mają nic wspólnego z francuską mieszanką. Brakuje któregoś składnika lub są zastępowane solą czosnkową. Jedyne co łączy te mieszanki to nazwa na opakowaniu. Zaleta ziół prowansalskich to fakt, że potraw nimi przyrządzonych nie trzeba już doprawiać. Polecana jest przy diecie bezsolnej. Mimo braku soli potrawy mają smak i aromat. Wkurzyłam się więc jak w składzie znanej marki znalazłam 4 składniki w tym...sól ;/
Polecam wszystkim zrobić sobie samemu taką mieszankę i przesypać do ciemnego słoiczka szklanego. Wychodzi 1/3 taniej niż mieszanki z torebki nawet kupując zioła w ekosklepie. Dwa macie pewność, że to zioła prowansalskie...