Ekorodzice

Jestem z wami od:2010.11.16 12:18
gabwika
Ostatnie logowanie: 2016.10.28 10:34
Liczba postów: 2
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Pierniczki

20.11.2010
Święta Święta idą Święta, a że bardzo lubimy w domu Boże Narodzenie i całe te przygotowania z nim związane to zamieszczam poniżej przepis na Pierniczki, zawsze się udają, zazwyczaj jest tak że ja zagniatam cisto i wałkuję, dziewczyny wycinają foremkami i układają na blasze, potem ja piekę i jeśli robimy wersje bez grubo kruszonego kandyzu to dziewczyny malują lukrem. Pierniczki wychodzą twarde jak kamienie, można je zamknąć w szczelnym pojemniku i świeżość zachowają bardzo długo, kilka dni przed zjedzeniem należy otworzyć pojemnik aby nabrały wilgoci, przepis z jakiejś gazety albo książki kucharskiej spisany w moim zeszycie z przepisami dlatego nie mogę podać dokładnego źródła

Pierniczki

Podam proporcje w oryginale można zrobić np razy 4
1/4 kubka miodu sztuczny lub naturalny
5 łyżek masła
1/2 kubka brązowego cukru
1 jajko
2 1/4 kubka mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki rodzynek

mieszamy i zagniatamy ciasto ale można też trochę zmienić: miód w
większości dać sztuczny i 2 -3 łyżki naturalnego dla aromatu, masło zastąpić
w 1/2  margaryną, cukier dać zwykły, imbir zastąpić przyprawą do piernika ,ja nie daję rodzynek,  na wierzch można posypać cukrem kandyzowanym grubo kruszonym i wwałkować to w ciasteczka, albo wersja bez kandyzu i malować lukrem po upieczeniu
Piec 9-10 minut w 180 stopniach


Smacznego

Dodaj komentarz
Komentarzy: 4
{opis}
21.02.2011 17:00 - wielodzietna
Zabawa w robienie pierniczków bardzo spodobała się moim dzieciom dzięki za inspiracje!
{opis}
29.11.2010 16:47 - gabwika
foteczek nie mam bo przepis z zeszłego roku, może w przyszły weekend skusze się na pieczenie to będą fotki
{opis}
23.11.2010 22:04 - agnieszka
a masz jakąs fote?
{opis}
21.11.2010 10:35 - hkama
Mniam,mniam ... na pewno przetestujemy przepis.