Łódzkie Targi NATURA FOOD to najważniejsza impreza branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. A skoro najważniejsza – Eko Jeż, który na co dzień zajmuje się promowaniem żywności ekologicznej i naturalnej, nie mógł jej przegapić.
fot. Łukasz Wrzesiński
|
Na uczestników targów czekało wiele atrakcji. Można było m.in:
- napić się trawki (młody jęczmień),
- kupić sadzonki żeń szenia,
- skosztować rożnego rodzaju miodów,
- wziąć udział w degustacji ekowina oraz rzadkich browarów,
- wymienić zużytą świetlówkę na bawełnianą torbę lub 10 zużytych baterii na 1kg owoców,
- dowiedzieć się, na czym polega fair trade,
- podpisać petycje naturalne geny i tiry na tory.
Chętni mogli również powalczyć o Złoty Medal NATURA FOOD 2010 w trzech kategoriach:
EKOLOGICZNE CERTYFIKOWANE
I miejsce Manufaktura Czekolady za czekoladę deserową z ziarnem prażonym z Ghany
Wyróżnienia: Gospodarstwo Rolne Piotr Woźnicki za ogórek kiszony kołobrzeski oraz firma Bio Food za napój biosmoothie brzoskwiniowo-bananowo-jabłkowy.
fot. Łukasz Wrzesiński
|
NATURALNE NIECERTYFIKOWANE
I miejsce Fungopol za marynowanego borowika szlachetnego
Wyróżnienie: ZPS Stefan Skierwawski za nalewkę żurawinową
fot. Łukasz Wrzesiński
|
TRADYCYJNE
I miejsce
- Wędzarnia Warmińska za węgorza wędzonego w skórce
- Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska za twarożek śmietankowy
Wyróżnienia:
- Gospodarstwo Pasieczne "Bartnik Mazurski" za miód lipowy
- FHU Mirosław Gworek za płoć na królewski stół
- Gospodarstwo Rolne państwa Marcinkowskich za makaron radziwiłłowski
fot. Łukasz Wrzesiński
|
Po raz trzeci Urząd Marszałkowski w Łodzi nagrodził Tyglami smaku zwycięzców wojewódzkiej edycji konkursu na produkt regionalny. Duży tygiel smaku otrzymał Pan Włodzimierz Fisiak – producent 100% naturalnego kwasu chlebowego.
fot. Łukasz Wrzesiński
|
To jeszcze nie koniec...
Typy EKO JEŻA top 10 (produkty nienagrodzone w tym roku, ale na które warto zwrócić uwagę)
fot. Łukasz Wrzesiński
|
1.
Chipsy maniokowe – stoisko Natura rzeczy
2. Sok jabłkowy "Dar ogrodu" – (Dariusz Jezierski)
3. Browar Koreb z Łasku – PIWOMAR (Marek Kaczorowski)
4. Ser kozi bio – RODZINNE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE "FIGA" (Waldemar i Tomasz Maziejuk)
5. Twaróg Czarnocin – MILKPOL
6. Ekologiczne wino wytrawne z aronii – ARONICA
7. Syrop z pędów sosny – FUNGOPOL
8. Olej rdzawy zimnotłoczony – SEMCO
9. Soki Maurer z Łącka – TŁOCZNIA MAURER
10.
Kruszone ziarno kakaowca – SUROVITAL