Nie chcę dodawać żelatyny do tego co jedzą moje dzieci, dlatego postawiłam na agar agar. Smak lepszy niż z żelatyną. To mój debiut, ale bardzo udany. pod spodem przepis na panna cotte z agar agar.
Przygotuj:
- śmietankę 30% 500ml
- cukier waniliowy
- laskę wanilii
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki mleka kokosowego
- garść sezonowych owoców do sosu,
- łyżeczkę agar agar
1.W rondelku wymieszać jogurt i śmietanę i mleko kokosowe, dodać ziarenka wyłuskane z laski wanilii, pozostałą laskę wanilii oraz cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu.
2.Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować zdjąć na moment rondelek z ognia, dodać agar agar i intensywnie wymieszać trzepaczką.
3.Znowu położyć rondelek na gaz, cały czas mieszając delikatnie masę trzepaczką. Kiedy płyn ponownie zacznie się gotować zdjąć z ognia i rozlać do przygotowanych naczynek. Zostawić na pół godziny do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na dwie godziny. Podawać z sosem owocowym
DRESSING: Sos zmiksowana garść malin lub innych sezonowych owoców z łyżką miodu.