Dzisiaj propozycja czegoś domowego na kanapki. Dobre wędliny obecnie są dość drogie, dlatego czasem przygotowuję dla nas
Klops.
Składniki:
- 0,5kg mięsa z łopatki
- czerstwa bułka rozmoczona w mleku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól
- po 1/2 łyżeczki pieprzu, majeranku, rozmarynu, imbiru, gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Mięso zmielić dokładnie. Dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy odciśniętą, drobno porozrywaną bułkę. Dodaję jajka oraz przyprawy. Wszystko dobrze mieszam.
Małą keksówkę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Klops ubijam dokładnie w formie.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C.
Dobrze smakuje z sosem chrzanowym. No i można go zrobić w wersji z jajkiem.