Tym razem znowu coś z cukinii, ale już chyba na zakończenie sezonu cukiniowego:
Ciasto kakaowe z cukinią
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka cukinii (startej ze skórką na średniej tarce)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- rodzynki, morele, żurawina
Przygotowanie:
Ubijamy pianę z białek. Dodajmy cukier i dalej miksujemy.
Dodajemy żółtka i olej, dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i miksujemy.
Następnie wrzucam cukinię oraz bakalie. Mieszam drewnianą łyżką.
Wlewam ciasto do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piekę około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasto jest wilgotne i nieprzesłodzone.
Powoli kończę w swoim domu z potrawami z cukinią.
Prawda, że w lodówce jeszcze 4 sztuki tego warzywa, ale przymrozki zakończyły już moje zbiory.
A Wy w jakiej postaci lubicie cukinię?