Dziś podobno jest
DZIEŃ MARCHEWKI, więc w tak zdrowym i miłym klimacie zaprezentuję Wam
ciasto marchewkowe. Jego nazwa prawidłowa to
MIODNY KUCH.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki startej marchwi
- 1 szklanka BAKALII (jakie lubicie)
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Zmiksować masę z miodem, mąka, olejem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dalej wymieszać z marchwią i bakaliami.
Wylać do małej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Piec: około 50 minut w 180 stop. C.Sprawdzić uprzednio patyczkiem, czy jeszcze nie jest wilgotne.
Osobiście bardzo lubię to ciasto ze względu na dużą zawartość bakalii i oczywiście za to, że dzięki marchewce ma ładny kolorek i jest trochę wilgotne.
Smacznego.