Ekorodzice

Masy plastyczne dla dzieci

Autor: Aleksandra Kus 2011.04.29, 09:19

Czym się więc różni plastelina od modeliny? Wygląda przecież identycznie.


Modelina to jest plastelina, ale syntetyczna. W skład modeliny wchodzą zwykle sole nienasyconych kwasów tłuszczowych i różnego rodzaju syntetyczne żywice, które twardnieją pod wpływem podwyższonej temperatury, światła, powietrza, wilgoci lub kombinacji tych czynników.

fot. modelina fluorescencyjna

  • Najłatwiejszym sposobem na utwardzenie popularnej, dostępnej dla dzieci modeliny jest jej ugotowanie (20 minut we wrzątku). Choć zawsze warto przeczytać przepis na utwardzanie jej.

  • Niestety, modelina traci kolor po ugotowaniu. Można częściowo odzyskać go poprzez natłuszczenie np. olejem roślinnym lub pomalowanie bezbarwnym lakierem do paznokci, ale ten drugi sposób nie jest ekologiczny.

  • Modelina ma swój specyficzny zapach, który różni się od zapachu plasteliny, ale podobnie jak plastelina pod wpływem ciepłych rąk i ugniatania robi się plastyczna.

  • Ja polecam ją rodzicom, którzy chcą uwiecznić dzieła swoich dzieci. Do rozwijania zdolności manualnych w zupełności wystarcza plastelina.

  • Modelina jest nieco droższa od plasteliny.

Źródło: W napisaniu tego artykułu pomogła mi Wikipedia.



Komentarzy: 5
{opis}
14.05.2014 22:06 - hetmanka
Czy ciastolinę można gotować lub piec ?
{opis}
03.08.2011 08:33 - myszkaagata
Kwasy tłuszczowe w plastelinie to przede wszystkim kwas stearynowy czyli z greckiego stear - łój, tłuszcz. Jest to organiczny związek chemiczny, jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych, składnik tłuszczów (np. łój wołowy składa się w 24% z kwasu stearynowego) Kwas stearynowy występuje w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem. Jest używany do produkcji świec, kredek świecowych, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy. I równiez plasteliny.
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
Na moim blogu zdjęcia gotowych wyrobów z ciastoliny;D
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
My robimy ciastoline tak * 3 filiżanki mąki * 1 1/2 filiżanki soli * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 filiżanki wody * 1/5 kubeczka oleju * barwniki spożywcze różnokolorowe Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu nieustannie mieszając aż do uzyskania jednolitej kuli. Zdejmij z ognia i ugniataj dotąd, aż stanie się miękką, nie kleistą masą. Przechowuj masę w szczelnej plastikowej torebce.
{opis}
29.04.2011 11:14 - hetmanka
Jeden z lepszych tekstów jakie czytałam na ten temat. Dziękuję za przepis na ciastolinę!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »