Ekorodzice

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Autor: Joanna Mendecka 2010.09.09, 10:44
Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne węglowodany, białka oraz tłuszcze. Jak to zrobić?

Najważniejsze ze zbóż:

Przede wszystkim kasza jaglana

O kaszy jaglanej mogłabym pisać i pisać – niektórzy się śmieją, że jej spożycie po moich warsztatach wyraźnie wzrasta. Napiszę jednak krótko – kasza jaglana jako jedyna z kasz ma charakter zasadowy i dlatego wzmacnia organizm. Jest szczególnie zalecana dla dzieci chorujących, ząbkujących, zakatarzonych. Efekty jej działania są spektakularne – dziecko szybciej wraca do sił i zdrowia.

Kaszę jaglaną trudno jest ugotować na sypko, ale nie martwcie się tym. Można zrobić z niej:
  • kaszkę śniadaniowo/kolacyjną z bakaliami (którą można mocno rozrzedzić wodą, zmiksować i podawać dziecku do picia jako koktajl),

  • zapiekankę w piekarniku

  • kopytka
    • 40dag kaszy ugotować z 2 szklankami mleka sojowego,
    • dodać łyżkę masła lub ghee,
    • 3 jajka,
    • 25 dag mąki pełnoziarnistej,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • natkę pietruszki,
    • szczyptę soli morskiej
    • ciutkę słodu jęczmiennego, syropu klonowego lub miodu.

    Z powstałego ciasta ulepić kopytka i podgotować :)

Koniecznie amarantus

Amarantus (szarłat) jest cudownym zbożem, które nie zawiera glutenu i które może być stosowane już od 6 miesiąca. W USA służy do produkcji mieszanek dla niemowląt, a matki indiańskie od wieków przeżuwają liście amarantusa i podają swoim niemowlętom jako pokarm. Jest on przede wszystkim źródłem:
  • białka (wszystkie 8 aminokwasów egzogennych!) – białko amarantusa jest lepiej przyswajalne i ma większą wartość biologiczną niż białko z mleka, soi czy jęczmienia,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • wapnia,
  • potasu,
  • fosforu,
  • magnezu,
  • żelaza (5 razy więcej niż szpinak).
Amarantus można dostać w 3 formach – ziarno (gotujemy ok. 15 min), poping (prażone ziarno stosujemy jako posypkę na gotowe danie lub wysypujemy dziecku na naślinioną łapkę, a dziecko sobie je zlizuje) lub mąka (zwykle zmieszana z jakąś inną w dowolnych proporcjach). Stosuje się go jako dodatek do innych kasz (taki zastrzyk białkowo-minerałowy) lub dosypuje się do zup. Ma smak leciutko słodkawy i jest bardzo wdzięcznym zbożem – codziennie wsypujemy łyżkę ziarna do czegokolwiek, co akurat gotujemy.


Boska quinoa

Quinoa (komosa ryżowa) jest z wyglądu prawie identyczna z amarantusem, a zasady jej gotowania i podawania są te same (w połączeniu z innymi zbożami) z tym, że przed gotowaniem trzeba ją przepłukać kilkakrotnie (choćby w sitku pod bieżącą wodą). Quinoa:
  • działa lekko rozgrzewająco,
  • wzmacnia nerki,
  • zawiera najwięcej białka ze zbóż (8 aminokwasów egzogennych),
  • dużo wapnia oraz żelazo,
  • fosfor,
  • witaminy E oraz witaminy z grupy B.

Źródło: fot. Jolanta Wrzesińska



Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »