Ekorodzice

Piernik z marchwi

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2013.12.12, 12:57

Święta tuż, tuż, a pomysłów na zdrowe słodkości w głowie brak? Nie martwcie się! Mamy dla was przepis na zdrowy i szybki w przygotowaniu piernik z marchwi, który nie zawiedzie nawet największego miłośnika deserów...

fot. piernik_z_marchwi

PRZYGOTUJ:

  • pół szklanki wrzątku
  • 1 kg marchwi
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu najlepiej lipowy lub wielokwiatowy
  • jajko
  • pół szklanki kakao
  • pół szklanki maki pszennej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • przyprawy do smaku: cynamon,kardamon, zmielone goździki, pieprz czarny ( 1 łyżka)
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady, 2 łyżki mleka, wiórki kokosowe ( polewa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Do wrzącej wody dodaj pokrojona w cząstki marchew i poczekaj aż się ugotuje.
  2. Odcedź marchew z wody. Zmiksuj ją i odstaw do ostygnięcia.
  3. Rozpuść drożdże w odrobinie ciepłej wody. Dodaj do papki z marchwi.
  4. Kolejno dodaj: mąkę kukurydziana, rozpuszczony miód, przyprawy, jajko, oliwę i namoczone wcześniej bakalie.
  5. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy. 
  6. Dodać mąkę pszenna i kakao. Zgnieść na dość twarde ciasto. Jeśli nie jest twarde dosypać jeszcze trochę mąki pszennej.
  7. Ciasto przełożyć do formy  wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
  8. Pozostawić 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  9. Piec w piekarniku ok. 1h  ( zalecana temperatura 180 stopni Celcjusza).
  10. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
  11. Zacząć robienie polewy.W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Posypać go wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!


Tagi: marchew   piernik  

Przeczytaj także:

Kotlety ziemniaczano-warzywne

Kotlety ziemniaczano-warzywne

Często chcemy ugotować coś zdrowego i taniego zarazem, ale pomysłu brak. Przychodzimy Wam z pomocą. Koniecznie wypróbujcie kotleciki ziemniaczano- warzywnych naszej ekspertki żywieniowej Iwony Koprowskiej. ... więcej »
Jak gotować zupki dla niemowląt?

Jak gotować zupki dla niemowląt?

Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy czy też oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin? ... więcej »
Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis... więcej »
Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia. Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »