Ekorodzice

Jakie mleko dla dziecka?

Autor: Joanna Mendecka 2011.06.29, 13:43

Przeczytałam publikowany na stronie artykuł "Mleko zastępcze – przepisy". Mam 2,5 miesięczne dziecko, które karmię mlekiem modyfikowanym. Niestety, od początku nie mam mleka.


fot. jakie mleko dla dziecka?

Chciałabym się dowiedzieć:

  • czy wszystkie mieszanki opisane na stronie nadają się do karmienia tak małego dziecka?
  • czy mogę zrobić więcej mleka, by starczyło na cały dzień i przechowywać je w lodówce?
  • czy podawać rożne mieszanki w ciągu jednego dnia czy też jedną konkretną mieszankę?
  • jak często to zmieniać? codziennie inna?
  • czy pomiędzy posiłkami (teraz dziecko je co 4 godziny) czymś przepajać?
  • Jaka dawka mleka i co ile?

W sprawie zawalczenia o laktację namawiam Panią na spotkanie się z certyfikowanym doradcą laktacyjnym (poradnie laktacyjne kontakty KLIK), a jeśli jest Pani z Warszawy to zachęcam do odwiedzenia fundacji Rodzić po Ludzku i porozmawiania tam z Małgorzatą Czarniecką.

Być może da się coś zrobić, a być może nie. Zdarza się, że kobieta po prostu nie może karmić piersią. Wtedy warto rozważyć opcję karmienia dziecka mleczkiem zbożowym. Jeśli nie ufa się w pełni produktom naturalnym, można podawać trochę mleczka zbożowego, a trochę modyfikowanego.

W pierwszych miesiącach nie wprowadzamy różnorodności, tzn. podajemy dziecku to samo mleko. Dr Agrawal poleca mleko ryżowe (warto gotować je z amarantusem) lub mleko jaglane. Każde mleczko gotuje się w proporcjach 1:6 (kasza:woda) przez około 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Przed gotowaniem płuczemy kaszę. Po gotowaniu przecieramy przez sitko i dodajemy kilka kropli oleju tłoczonego na zimno (np. lnianego) lub oliwy z oliwek.

Koniecznie przeczytaj: Mleko zastępcze PRZEPISY





Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »