Ekorodzice

Jak gotować w parowarze?

Autor: mgr inż. Joanna Koszewska 2013.03.24, 10:04
Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania tego sprzętu w każdej kuchni, a w szczególności tej „eko”. Wytłumaczę też, dlaczego jedzenie potraw z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia

fot. www.sxc.hu


Na początek parę słów o budowie parowaru. Składa się on z kilku elementów:
  1. Spód parowaru to podstawka, do której wlewa się odpowiednią ilość wody, po to by pod wpływem temperatury wytworzyła się z niej para.
  2. Następnie są pojemniki na żywność – najczęściej plastikowe i przezroczyste, by lepiej obserwować proces przygotowywania potrawy.
  3. Ostatnia część składowa tego urządzenia – pokrywa.

Zastosowanie parowaru w kuchni – jedzenie z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia:
  • Mniejsze straty witamin i składników mineralnych. W tradycyjnym gotowaniu spora część składników mineralnych, jak i witamin rozpuszczalnych w wodzie takich jak: witaminy z grupy B, C wydostaje się do wody, jest jakby wypłukiwana przez nią. Parowanie produktu powoduje znacznie mniejsze ich straty.

  • Mniejsza ilości tłuszczu dodawanego do posiłku – a można w ogóle go nawet pominąć.

  • Mniejsza ilość dodawanej soli.

  • Zachowanie jej koloru, smaku, aromatu i struktury – produkty nie są rozgotowywane.

  • Gotowanie w parowarze jest uniwersalne. Można w nim przyrządzić wszystkie produkty takie jak: warzywa, owoce, makarony, ryż, kasze, ryby, mięsa. Istnieją tylko nieliczne wyjątki: np. pomidory.

  • Krótszy czas przygotowywania potrawy. Parowar umożliwia przyrządzanie równocześnie kilku składników potrawy. Ponadto czas poświęcony na obróbkę cieplną jest krótszy z uwagi na temperaturę pary wodnej. Podczas gotowania na parze wartość ta sięga do 120oC, a w wodzie 100 oC.

  • Wygoda – nic się nie przypali, nie wykipi, a pojemniki z łatwością można włożyć do zmywarki.

  • Możliwość odgrzewania potraw, nawet tych, które wcześniej były przygotowane metodą tradycyjną.

Metoda gotowania za pomocą pary głównie jest zalecana osobom, które dbają o dietę ze względu na figurę, zdrowie i urodę. Charakteryzuje się ona tym, że jest lekkostrawna, a przy tym niskokaloryczna i pomaga w walce z wysokim ciśnieniem. Należy też zwrócić uwagę na fakt, że jest to idealny sposób na przygotowywanie dań maluszkom!





Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów