Ekorodzice

Konfitura z płatków róży

Autor: Jola z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.08.08, 13:42

Płatki róż nadają się nie tylko do kąpieli. Można z nich przygotować pyszną konfiturę, która idealnie nada się jako słodzik do herbaty oraz dodatek do wypieków. Pięknie pachnie i wybornie smakuje...

fot. Konfitura z płatków róży

Przepis na 5 słoiczków konfitury z płatków róż. Jeśli nie macie tyle płatków, proporcjonalnie należy zmniejszyć proporcje. 


Przygotuj:

  • 1 kg płatków róży jadalnej, 
  • 1 kg substancji słodzącej (cukier brązowy, ksylitol, melasa)
  • sok z połówki cytryny

  1. Myjemy płatki róż, wkładamy do nektaru wyciśniętego z połówki cytryn i gnieciemy, aby puściły sok.
  2. Zostawiamy pod przykryciem ok. 6 godzin.
  3. Na substancję słodzącą wysypujemy pogniecione płatki róż. Zaczynamy je smażyć.
  4. Gorącą konfiturę przekładamy do gorących wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamykamy.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA:

Na konfiturę z płatków róży najlepiej nadają się stare odmiany, które pachną. Róże nie mogą być pryskane ani rosnąć na terenach zanieczyszczonych.




Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów