Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na
Ciasto czekoladowe.
Nie zawiera jajek, ale za to należy dodać odrobinę octu.
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony:
http://kingaparuzel.pl/blog/2012/06/niesamowite-ciasto-z-octem/
Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 szklanki gorącej wody
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (ja dałam w zamian kawę zbożową)
owoce - u mnie czereśnie z kompotu
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki.
W drugiej misce wymieszać resztę składników.
Wszystko połączyć. Wylać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozłożyć owoce.
Piekłam około 60 minut w temperaturze 180 stopni C - do suchego patyczka.
Jeśli lubicie mocno kakaowe ciasto, to to takie właśnie wyszło.