Ekorodzice

Wiosna w kuchni pięciu przemian Anna Czelej

Autor: Magda Tokarska z Redakcji EKORODZICE.PL 2013.08.12, 11:27
Gotowanie według Pięciu Przemian rządzi się pewnymi prawami i regułami. Wielokrotnie słyszałam, że tego typu kucharzenie jest zbyt czasochłonne i nie warte całego zachodu. Niewiele myśląc, postanowiłam sama spróbować. Niezastąpiona okazała się w tym książka „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” autorstwa Anny Czelej.



INFORMACJE OGÓLNE:
Autor: Anna Czelej
Fotografie:Anna Czelej
Wydawnictwo: Illuminatio, Marzec 2013


INFORMACJE TECHNICZNE:
Okładka: miękka z obwolutą
Liczba stron: 332 
Liczba stron część "Lato", "Jesień": 226
Format: A5
Cena: 34,90 zł


Od Wydawnictwa Illuminatio (www.illuminatio.pl) otrzymaliśmy do recenzji "Wiosnę w kuchni pięciu przemian". Jest to pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. W sprzedaży od czerwca jest już również druga część „Lato”. Premiera „Jesieni” odbędzie się we wrześniu, a „Zimę” będzie można kupić w listopadzie. 


fot. "Wiosna w kuchni pięciu przemian" Anna Czelaj


Zanim sięgnę do przepisów, którym należy się jak najbardziej kilka słów pochwały, przytoczę fragment z okładki, dzięki któremu niewprawiony czytelnik-kucharz może się dowiedzieć, czym jest gotowanie według Pięciu Przemian. 

To metoda wywodząca się ze Wschodu, powszechna w tradycyjnej medycynie chińskiej, zakładająca, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Każdy produkt w zależności od swoich właściwości wpływa w określony sposób na organizm  człowieka – aby osiągnąć pełną harmonię należy spożywać produkty żywnościowe w pięciu smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy ani żadnej przemiany.


CO NA PRZYSTAWKĘ?

Jak pisałam wcześniej żaden ze mnie "wyjadacz" gotowania wg Pięciu Przemian. To pewnie sprawiło, że z prędkością światła pochłonęłam kilkustronicowy wstęp, który całkiem nieźle wprowadza w temat. I mimo że nie oceniam książki po okładce, choć ta jest bardzo ładna, to po wstępie mi się zdarza. I co mogę powiedzieć w tym przypadku? Wstęp pełni tu niezłą przystawkę, m.in. "tabela aspektów smakowych", "przydatne skróty".


SPIS TREŚCI

Książka z przodu posiada spis treści, który podzielony został tematycznie na 6 części:
  1. Wiosenne zupy
  2. Wiosenne surówki i sałatki
  3. Dania ciepłe na wiosnę
  4. Wiosenne warzywa gotowane duszone i pieczine
  5. Wiosenne przekąski i dodatki
  6. Wiosenne desery
Natomiast z tyłu książki znajduje się skorowidz z potrawami. Literą „B” zostały oznaczone wszystkie przepisy bezglutenowe.


PRZEPIS NA… SMACZNĄ WEGETARIAŃSKĄ KUCHNIĘ

Lubię krótkie i konkretne przepisy. Kilka składników i kilka zdań na temat tego, jak wykonać potrawę to jest to, czego szukam. Im dłuższa lista produktów i opis przygotowania, tym mój zapał szybciej stygnie. Bo jak wiadomo – im bardziej skomplikowany przepis, tym więcej kwestii spornych, a to może skutkować naprawdę sporą frustracją. 

„Wiosna” pod tym względem sprawdziła się doskonale. Za każdym razem na prawej stronie mamy zdjęcie potrawy, a na lewej: nazwę, składniki i przygotowanie. Książka oparta jest na produktach sezonowych, co właściwie można wydedukować już po tytule książki. Przepisy są proste, a składniki wykorzystywane w potrawach ogólnodostępne. Pomysły na dania  są idealne do codziennego gotowania oraz dla osób dopiero co zgłębiające tajniki kuchni Pięciu Przemian.  


fot. "Wiosna w kuchni pięciu przemian" PRZEPISY WEGETARIAŃSKIE


POTRAWY ZAMKNIĘTE W OBIEKTYWIE

Powiedzmy sobie szczerze – nawet najbardziej soczyste metafory i fikuśne opisy nie zastąpią kolorowych fotografii. Dlatego też bardzo ważnym elementem każdej książki kucharskiej są dla mnie zdjęcia. Najpierw patrzę i albo „jem oczami fotografię”, albo szukam innej kulinarnej inspiracji.


CIEKAWOŚĆ TO PIERWSZY STOPIEŃ DO WIEDZY

Bardzo podoba mi się pomysł z ciekawostkami w zielonych ramkach, które są dopełnieniem tekstu i wzbogacają wiedzę czytelnika.

PODSUMOWANIE

Dzięki „Wiośnie w kuchni Pięciu Przemian” codziennie na moim stole królowała inna potrawa, a gotowanie sprawiało mi wielką frajdę. Jak wspominałam wcześniej, autorka zadbała o przejrzystość przepisów, co przekłada się na praktykę, czyli na bezproblemowe przygotowywanie potraw. Książka godna polecenia :)




Przeczytaj także:

Leśne skrzaty ratują przyjaciół

Leśne skrzaty ratują przyjaciół

Wraz z nadejściem wiosny leśne skrzaty poczuły przypływ energii i zabrały się za wiosenne porządki. Musiały je jednak przerwać, bo ich przyjaciele potrzebowali pomocy… Tchórz Juliusz złapał się we wnyki, córka sarenki Patrycji się... więcej »
Poradnik dla zielonych rodziców

Poradnik dla zielonych rodziców

Zielone światło dla ekorodziców! Już 9 listopada, do księgarń trafi wyjątkowa książka „Poradnik dla zielonych rodziców” autorstwa Reni Jusis i Magdy Targosz – inspiracja i kompendium wiedzy dla rodziców, którzy szukają w życiu... więcej »
Nowoczesne zasady odżywiania T.COLIN CAMPBELL, THOMAS M.CAMPBELL

Nowoczesne zasady odżywiania T.COLIN CAMPBELL, THOMAS M.CAMPBELL

Czy zdarzyło Ci się być bardziej zmęczonym po zjedzeniu posiłku, niż przed nim ? Myślisz, że ten sam sposób odżywiania, który pomaga zapobiec rakowi prostaty nie może wstrzymać chorobę wieńcowej i raka piersi? Uważasz, że suplementy... więcej »
Poradniki dla rodziców MAMANIA

Poradniki dla rodziców MAMANIA

Rodzicielstwo bliskości to francuska seria książek poruszających różne aspekty budowania mądrej i głębokiej relacji dziecko-rodzic. Claude Didierjean-Jouveau pisze o narodzinach, noszeniu w chuście, spaniu z dzieckiem, rodzicielstwie... więcej »
"Bajka o drzewie" Elizy Piotrowskiej

"Bajka o drzewie" Elizy Piotrowskiej

Długo wyczekiwana przez ekomaluchy "Bajka o drzewie" Elizy Piotrkowskiej jest już dostępna! To premierowa książka z serii Zielonych Bajek - magicznych, ekologicznych i zabawnych, adresowanych do dzieci w wieku około 3 lat. Ekolektura... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
12.12.2013 21:28 - superbabcia
Kiedy kolejne książki?

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »