Ekorodzice

Tea time is coming

Autor: Magdalena Łukaszewska 2010.01.06, 16:20
fot. www.sxc.hu
Godzina siedemnasta. Porcelanowa filiżanka, dwie kostki cukru, dzbanek z wodą - najwyższa pora na "tea time". Odpowiednie proporcje herbaty, mleka i wrzątku, właściwa długość parzenia napoju oraz prawidłowa kolejność jego przyrządzania, czyli wszystko to, co jest niezbędne, aby zaspokoić kubki smakowe najwybredniejszych smakoszy.



Choć w celebrowaniu picia herbaty zostajemy daleko w tyle za Anglikami i Japończykami, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jedna filiżanka ciepłego napoju towarzyszyła nam każdego dnia. I nie musi to być wcale rasowa bawarka czy japońska zielona herbata. Smaków tego napoju jest tak wiele, że w końcu któryś musi przypaść wam do gustu.


Herbata czarna

Z pewnością każdy z was zna jej smak, ale pewnie nie wszyscy wiedzą, że długość przyrządzania czarnej herbaty wpływa na jej właściwości. Gdy jest parzona krócej niż 2-2,5 minuty, potrafi pobudzić lepiej niż kawa. Natomiast dłuższe parzenie herbaty powoduje, iż uwalnia się z niej kwas garbnikowy, czyli tanina, która ma właściwości uspokajające i usypiające. Poza tym czarna herbata jest bogata w potas i fluor, posiada także działanie odwadniające.


Herbata zielona

Zawiera witaminy A, B, C oraz cynk, fluor, wapń, potas i magnez. Zielona herbata wpływa korzystnie na nasz system odpornościowy. Poza tym pomaga oczyścić organizm z toksyn, redukuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Zapobiega również zawałom serca oraz udarom mózgu.


Herbata z dzikiej róży

Jest źródłem witaminy C, wzmacnia system immunologiczny oraz oczyszcza krew. Jeśli macie ochotę przygotować herbatę z samodzielnie zebranych owoców, najpierw powinniście dokładnie je ususzyć. Wszystkim osobom, którym zależy na czasie, proponujemy wsadzić owoce do lekko ogrzanego piekarnika lub mikrofali. Tak będzie dużo szybciej. Następnie w młynku do kawy zmielcie osuszone owoce. Pamiętajcie, aby po zaparzeniu herbaty przecedzić ją przez drobne sitko. W ten sposób pozbędziecie się niewielkich i ostrych włosków znajdujących się na owocach dzikiej róży.


Herbata z kopru włoskiego

Wpływa korzystnie na mięśnie oddechowe oraz oskrzela, ma działanie oczyszczające. Herbata z kopru włoskiego stosowana jest także w leczeniu kolki u dzieci.


Herbata z kwiatu lipy

Ma działanie oczyszczające, odwadniające i rozkurczowe. Jest skutecznym środkiem leczniczym przy przeziębieniach, nadciśnieniu, bezsenności oraz bólach reumatycznych. Poza tym wpływa kojąco na skołatane nerwy.

Herbata z mięty ogrodowej

Stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz jelita cienkiego. Pomaga na skurcze żołądka, wzmaga produkcję kwasu żółciowego i ułatwia przepływ żółci. Posiada także właściwości uspokajające.


Herbata z mięty pieprzowej

Dobrze wpływa na żołądek, jelita i skołatane nerwy. Stosowana jest przy skurczach, wzdęciach, mdłości i zgadze. Herbata z mięty pieprzowej pomoże ugasić pragnienie, jednak nie może być słodzona.


Moją ulubioną herbatą jest ta z dzikiej róży.

Enjoy. Itadakimasu.


Źródło: Praktyczne porady dla pani domu

Przeczytaj także:

Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Obecnie, ze względu na aktywny tryb życia i stały pośpiech, nie wszyscy mają czas, by samodzielnie przygotowywać posiłki w domach. Właśnie dlatego tak ogromną popularnością cieszy się jedzenie zamawiane na wynos. Wraz z nim do mieszkań... więcej »
Czy już znasz olejki CBD?

Czy już znasz olejki CBD?

Produkty zawierające CBD stają się legalne i coraz bardziej popularne na całym świecie oraz w Polsce. Właściwości lecznicze ekstraktu mogą pomóc złagodzić ból, wyleczyć lub stłumić objawy wielu chorób lub przyczynić się do zdrowia... więcej »
Afty u dziecka – jak skutecznie leczyć?

Afty u dziecka – jak skutecznie leczyć?

Afty i pleśniawki to powszechny problem, który dotyka nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Oto-czone czerwoną obwódką białe owrzodzenia oraz nadżerki na podniebieniu, języku czy policzkach, choć mają niewielkie rozmiary, to powodują... więcej »
Co robić, jeżeli dziecko ma biegunkę?

Co robić, jeżeli dziecko ma biegunkę?

Biegunka u dzieci najczęściej towarzyszy zakażeniom wirusowym (rotawirusy, norowirusy), a także zatruciom pokarmowym na tle bakteryjnym (Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Yersinia). U małych dzieci karmionych sztucznie WHO definiuje biegunkę... więcej »
Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Ból brzucha u dzieci to jedno z najczęstszych dolegliwości i dotyczy nawet 10-20% młodzieży w wieku szkolnym. Może być objawem organicznych chorób układu pokarmowego lub mieć podłoże czynnościowe. Jak odróżnić bóle, znaleźć ich... więcej »


ikona kategorii
Opinia eksperta

Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl

A może "mała czarna"?

Kawa, podobnie jak czarna herbata, zakwasza organizm oraz wypłukuje z niego cenne składniki mineralne. Stanowczo odradzam regularne stosowanie kawy czy herbaty. Natomiast kawa z mlekiem i cukrem to definicja najbardziej niezdrowego napoju. Kawa wypłukuje z organizmu mikroelementy, cukier powoduje namnażanie grzybów, a mleko jest przez nas nietrawione i działa śluzotwórczo. W dużym skrócie połączenie to szalenie osłabia jelita, które są jednym z najważniejszych miejsc w procesie trawienia, a ich stan wpływa w ogromnym stopniu na poziom naszej odporności.Warto natomiast pić kawę zbożową oraz słabe herbatki ziołowe, kompoty niesłodzone. Napojem o właściwościach orzeźwiających jest yerba mate - pita w tradycyjny sposób.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »