Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło
celestynka (postów: 167) Użytkownik portalu
68 punktów
2011.05.28 21:52
Czy robicie nalewki domowe? Ja z mężem robimy nalewki już od paru lat i staram się co roku czymś nowym zaskoczyć naszych gości. W tym roku chcemy spróbować nalewki z kwiatu lipy, ale mam problem bo znalazłam kilka przepisów i chętnie skonsultowałabym się z osobą "doświadczoną";d Jeśli macie też inne ciekawe przepisy liczę na waszą pomoc
ania (postów: 58) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.05.29 07:41

Ja mam przepis od mojej babci na nalewkę lipową. Nigdy jej nie robiłam, ale tata mówi, że była dobra i zdrowa.

 

 Składniki

- 2 szklanki płynnego miodu lipowego

- 0.55 l  spirytusu

- 2 goździki

- 1.5 szklanki kwiatów lipy

- 1.5 cytryny

Sposób przygotowaniaTrzy tygodnie przed kwitnieniem lipy  zagotuj 1/2 l wody z goździkami, ostudź i dodaj miód. Wszystko razem wymieszaj. Wlej 1/2 l spirytusu, ponownie wymieszaj i wlej do dużego naczynia szklanego, najlepiej słoja. Szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Co parę dni potrząsaj słojem.
Potem dodaj świeżo zebrane kwiaty lipy i odstaw słój na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Potem zlej nalewkę przez sitko wyłożone bawelnianą , czystą szmatką ( teraz możemy to zastąpić np. filtrami do kawy) i wlej przez wyparzony lejek do butelki. Cytryny umyj i sparz. Cienko obierz skórkę z połowy owocu, przełóż ją do małego słoiczka i zalej resztą spirytusu. Odstaw na 2 dni. Do nalweki dodaj sok z cytryny i alkohol, którym zalano skórki. Wszystko razem wymieszaj i postaw w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka dni. Potem przecedź nalewkę i trzymaj ją z dala od chętnych na nią przez okolo pół roku. Po tym czasie nadaje się do picia w małych ilościach. doskonała na dolegliwości przeziębieniowe.
Ostatnia zmiana: 2011.05.29 07:44
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.09.23 14:29
Osobiście nalewek i w ogóle alkoholu nie piję, ale mój mąż raz na jakiś czas sam przygotowuję, mówi, że poprawiają odporność. Mam przepis na nalewką imbirową z miodem:

W dużym słoju wymieszaj pół litra płynnego miodu (najlepiej lipowego) z łyżką startego świeżego korzenia imbiru i skórką z jednej cytryny. Zalej 1/2 litra wódki i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie nalewką przefiltruj, przelej do butelek z ciemnego szkła. Zamknij i odstaw na miesiąc w chłodne miejsce.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Jak często pijecie zioła?
Raz w tygodniu
Dwa lub trzy razy w tygodniu
Nie pijam ziół, gdyż one więcej szkodzą niż pomagają. Wolę kupić leki bez recepty lub zażywać antybiotyk
Kilka razy w miesiącu
Prawie codziennie. Zażywam więcej niż jedno zioło!
Inna odpowiedź