Ekorodzice

jolenka1312 (postów: 25) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.03.24 21:26
Oglądałam dziś raport o soli i aż się przeraziłam, słysząc jaki to wróg dla człowieka... Więc postanowiłam zapytać o wasze przemyślenia... Jak ograniczyć sól w produktach? Czym ją zastąpić? Jakie wybierać produkty spożywcze by nie były "przesolone"? Czy da się żyć przy spożyciu zalecanej płaskiej łyżeczki soli dziennie?! i czy to wyliczanie soli może nie być męczące...
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
kogut (postów: 6) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.04.02 09:16
Ja także ograniczam sól,synkowi nie smakuje jak coś jest słone,np.paluszki kupuję bez soli,nie solę mu warzyw na kanapce,i jak od dziecka się sól ogranicza to można się do tego przyzwyczaić,i smakuje takie jedzenie,ale w innych potrawach szczypta soli nie zaszkodzi.
pozdrawiam
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.04.02 15:55
"Polak nic sobie z tego nie robi, zjada beczkę soli rocznie i ....choruje na nadcisnienie."- cytat z programu wiem co jem sól Koniecznie zobaczcie jest za darmo w necie: http://player.pl/programy-online/wiem-co-jem-odcinki,122/odcinek-12,sol,S02E12,2586.html
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
mamamisiaiszymusia (postów: 27) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.05.07 08:05
ja też jestem za tym by ograniczać sól, tą zwykła widze raz na ruski rok, dodaję tylko do jaj jak gotuję i do ziemnaków czy warzyw przy gotowaniu, czyli używam jej z 1 raz na tydzień...
pozostają produkty solone których jest masa , tez chce ograniczyć sól i byłabym w stanie to zrobić pewnie początki ciężkie ale potem na pewno efekt lepszy

to samo z cukrem, tez coraz mniej słodzę herbatę , po tygodniu picia gorzkiej ta z cukrem jest feeeee

sól to biała śmierć warto uczyć dzieci od małego że jedzenie bez soli tez smaczne
taurant (postów: 17) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.06.06 15:23
ja solę ziemniaki, makaron czy ryż, natomiast kupuję produkty bez soli lub z bardzo małą jej ilością - nie jestem zwolenniczką popadania w skrajności, bo sód jest nam potrzebny ;)
w diecie dzieci - wystarczy sól już dodana do produktów sklepowych :)
magda78 (postów: 12) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.09.02 10:06
Od dłuższego czasu w swojej kuchni nie używam już prawie soli. Nie solę makaronu, ryżu ani ziemniaków. Czasem jeszcze goście się dziwią ;) Solę jeszcze jedynie mięso, bo czasem sól jest potrzebna do zamarynowania. Z kolei do warzyw używam ziół i innych przypraw, więc sól nie jest mi potrzebna. 
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne