Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj

Olej z dzikiej róży DARY NATURY

Autor: Magda Tokarska z Redakcji EKORODZICE.PL 2013.12.01, 23:12
Olej z dzikiej róży to niczym niepohamowana rozkosz dla naszej skóry – prawdziwe bogactwo witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów i antyoksydantów. Posiada właściwości kosmetyczne i lecznicze. Doskonale sprawdza się też w kuchni. Wybór należy wyłączne do nas: domowe spa czy kulinarne podboje...


NAZWA: OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY ekologiczny tłoczony na zimno
SKŁAD: olej z pestek dzikiej róży tłoczony na zimno. Produkt nie zawiera żadnych dodatków (witamin i przeciwutleniaczy) i substancji konserwujących, dlatego jego okres przydatności do spożycia jest dość krótki (6 miesiące od tłoczenia).
POJEMNOŚĆ: butelka 0,3l (300ml)
CENA: 54,00 zł
CERTYFIKATY: produkt posiada certyfikat ekologiczny

INFORMACJE PRODUCENTA:

Nasz olej tłoczony jest na zimno z roślin uprawianych w gospodarstwach ekologicznych lub z roślin pochodzących ze stanu naturalnego. Olej ten jest bardzo bogaty w witaminy A i E, zawiera kwasy tłuszczowe: linolowy, linoleinowy, olejowy. Cechuje się również wysoką zawartością kwasów omega 3 i omega 6.

Olek z pestek róży ma łagodny smak, dobrze harmonizuje z sałatkami jak i daniami mięsnymi ale przede wszystkim jest doskonałym kosmetykiem. Systematyczne stosowany opóźnia procesy starzenia się skóry, wygładza zmarszczki, redukuje blizny i rozstępy.

fot. Olej z dzikiej róży DARY NATURY

Nasz redakcyjny test mógł się odbyć dzięki DAROM NATURY – www.ziolowyzakatek.sklep.pl.


Ponieważ informacje od producenta nie zaspokoiły mojej ciekawości, przewertowałam niezliczone strony internetowe w poszukiwaniu właściwości oraz zastosowania oleju z dzikiej róży. I rzeczywiście tak jak sugeruje producent, olej ten doskonale nadaje się zarówno do kuchennych eksperymentów, jak i do kosmetycznego spa. 


WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE
  • nawilża skórę i chroni przed utratą wilgoci
  • odżywia i regeneruje - likwiduje nadmierne rogowacenie i łuszczenie naskórka
  • poprawia ukrwienie, jędrność i elastyczność skóry
  • zmniejsza przebarwienia i poprawia koloryt skóry
  • wzmacnia odporność skóry
  • wygładza zmarszczki i opóźnia proces starzenia
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem środowiska
  • zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych
  • wzmacnia naczynka krwionośne
  • reguluje pracę gruczołów łojowych
  • łagodzi podrażnienia (m.in słoneczne)


DLA JAKIEJ SKÓRY POLECANY:

  • wrażliwej
  • suchej 
  • dojrzałej
  • ze skłonnością do pękających naczynek
  • z rozstępami, cellulitem
  • z bliznami, oparzeniami i trudno gojącymi się ranami
  • z łuszczycą


Olej ma ciekawą, czerwoną barwę. Równie interesujący jest jego zapach. Z pewnością bardzo charakterystyczny, a jednak nie potrafię go sugestywnie opisać lub do czegoś konkretnego porównać. Może to świadczyć o tym, że jest to produkt jedyny w swoim rodzaju albo o tym, że mój zmysł węchu jest dość ubogi :) 

Olej dobrze rozprowadza się na skórze i już od pierwszego użycia widać, że ma działania nawilżające i kojące. Na pewno też poprawia elastyczność skóry i redukuje blizny. Można śmiało rzec, że olej z dzikiej róży wykazuje się dobroczynnym oraz wszechstronnym działaniem na skórę. Nie dziwi mnie więc fakt, że jest określany mianem „oleju młodości”. Szkoda tylko, że nie wchłania się błyskawicznie i za to dałabym mu jedyny maleńki minus. 


SKŁAD OLEJKU - JAK TO SIĘ MA W PRAKTYCE?
  1. Olejek jest bogaty w witaminę C, która chroni przed wolnymi rodnikami i spowalnia procesy starzenia się komórek skóry. 

  2. Wysoki poziom kwasów tłuszczowych – niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania skóry – doskonale ją regeneruję i przeciwdziała tworzeniu się blizn i zgrubień.

    kwas linolowy
    (ok. 47%) jest składnikiem cementu międzykomórkowego

    kwas linolenowy (ok. 33%) uczestniczy w produkcji sebum i odgrywa istotną rolę w przemianach lipidowych zachodzących w naskórku

  3. Dzięki zawartości GLA skóra jest nawilżona, elastyczna i wygładzona – spowalnia tworzenie się zmarszczek, zwłaszcza „kurzych łapek”, drobnych linii wokół oczu i ust. Ponadto podnosi odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, a ranki i pęknięcia naskórka szybciej się goją.


WARTO WIEDZIEĆ, ŻE OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY:
  1. Świetnie sprawdza się w kuchni – ma delikatny smak, doskonale nadaje się do sałatek.

  2. Nadaje się do wykorzystania w kosmetyce jako produkt bazowy. Może być mieszany z innym olejem roślinnym, co dodatkowo wydłuży jego termin przydatności.  

  3. Polecany jest przed i po zabiegach dermokosmetycznych, m.in: depilacja, zabiegi laserowe, głębokie złuszczanie naskórka.





Komentarzy: 3
{opis}
18.12.2016 19:36 - abcx
U musze sprawdzić czy na te rozstępy faktyczne działa Olej z roży perwsze słyszę, ale już czuję jak pachne
{opis}
03.02.2014 15:33 - agnieszka
Jeśli pomoże mi z rozstępami to kupuje w ciemno!
{opis}
07.01.2014 15:21 - rathri
Stosowałam na rozstępy przy 1 dziecku Działa rewelacyjnie Polecam gorąco wszystkim efekty widać po 3 tygodniach.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »