Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło

Jakie garnki są najlepsze?

Autor: Opracowała: Iwona Sławek 2010.12.29, 10:39
Garnki emaliowane
Naczynia te są tanie i lekkie, i na tym kończą się ich zalety. Garnki tego typu łatwo ulegają wgnieceniom i uszkodzeniom, a potrawy często się przypalają. Emalia szybko się wyciera lub odpryskuje, co sprawia, że w czasie gotowania do potraw przedostają się szkodliwe związki chemiczne, które w swoim składzie zawierają owe naczynia. Przed zakupem warto sprawdzić, czy garnki są anodyzowane, tzn. czy były poddane elektronicznemu procesowi produkcji zapobiegającemu korozji i odpryskiwaniu emalii. Nie nadają się do stosowania na płycie grzejnej.

Garnki miedziane
Posiadają cienkie ścianki, a od środka powlekane są cyną lub stalą najwyższej jakości. Mają specyficzny kolor i blask, który osiąga się poprzez staranne i pracochłonne czyszczenie, po każdym użyciu (solą i octem). Równomiernie nagrzewają się i długo utrzymują ciepło, dzięki temu potrawy się w nich nie przypalają. Przed pierwszym użyciem trzeba pamiętać, żeby przetrzeć miedzianą powierzchnię rozpuszczalnikiem acetonowym - w przeciwnym razie w trakcie podgrzewania zrobią się niebiesko-zielone zacieki. Trzeba się z nimi obchodzić równie delikatnie jak z teflonem, aby nie porysować wnętrza powleczonego cyną.
W tego typu garnkach można przygotowywać potrawy na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowych, ceramicznych i indukcyjnych). Niestety, są bardzo drogie.

Garnki stalowe
Są wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej. Charakteryzują się grubym dnem, na którego spodzie można znaleźć symbol 18/10. Dobrej jakości garnki stalowe posiadają w dnie gruby plaster aluminium zamknięty osłoną ze stali albo miedzianą wkładkę, która najlepiej przewodzi ciepło. Dzięki temu garnki szybko się nagrzewają i są  energooszczędne. Posiadają uchwyty nieprzewodzące ciepła. Minusem ich jest fakt nabierania "metalicznego smaku" przechowywanych w nich potraw (dla mnie odczuwalne jest to w ziemniakach).

Garnki żeliwne
Najcięższe z omawianych garnków. Z żeliwa odlewa się też woki nieodzowne w chińskiej kuchni. Podczas produkcji garnki żeliwne mogą zostać pokryte emalią, powłoką teflonową lub warstwą ceramiczną. Patelnie żeliwne należy wybierać czernione, czyli specjalnie fabrycznie wypalane z użyciem tłuszczu, bo tylko takie nie będą rdzewiały. Potrawy przyrządzane w żeliwnych naczyniach mogą się długo prużyć na wolnym ogniu. Co ciekawe, medycyna alternatywna zaleca, aby przyrządzać w nich potrawy dla osób skłonnych do anemii. Związki żelaza zawarte w warstwie garnka przenikają podczas obróbki cieplnej do jedzenia. Garnki tego typu nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek. Wadą ich jest porowata powierzchnia wymagająca dokładnego czyszczenia. Należy też dbać o to, by po umyciu wytrzeć je do sucha i natrzeć warstwą oleju roślinnego. Pozostawione do wyschnięcia rdzewieją. 

Jakiegokolwiek typu garnki byśmy nie wybrali, to należy pamiętać o zasadach ekologicznego użytkowania: dobierać pokrywki odpowiednie do garnków, stawiać na ogniu tak, by obejmował płomieniem tylko spód garnka.W ekogarnkach możecie upichcić coś pysznego!


Źródło: www.abczdrowia.most.org.pl, www.mus.com.pl, www2.dupont.com

Przeczytaj także:

Wegańska pasta do chleba

Wegańska pasta do chleba

Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika. więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara... więcej »
Czy mrożonki są zdrowe?

Czy mrożonki są zdrowe?

Czy warto poświęcać swój czas na mrożenie warzyw i owoców? Co robić, gdy tak trudno o zastrzyk witaminowy podczas mroźnych wieczorów? Czy suplementy diety to jedyne wyjście z zimowej sytuacji? A może istnieje tańsze i zdrowsze rozwiązanie?... więcej »
Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
15.04.2014 13:07 - annamast88
witam, ja mam garnki ze stali i nie odczuwam aby potrawy miały metaliczny posmak, nawet ziemniaki. Garnki są firmya Philipiak, myślę że powinno się wybierać jednak te naczynia z wyższej półki aby mieć pewnośc że zdrowo jemy, a to, że są droższe- to przecież inwestycja na lata.
{opis}
10.05.2011 16:43 - dawgrzesko
Na zakup odpowiednich garnków odkładaliśmy z mężem prawie dwa lata, ostatecznie wybór padł na zestaw Zepter Grande. Jest tam praktycznie wszystko. w stylowej zastawie była promocja i dostaliśmy jeszcze komplet noży zelmer za darmo :) Gary do dziś sprawują się znakomicie
{opis}
03.02.2011 12:11 - agnieszka
Ciekawy artykuł Nawet człowiek nie wie jak go w ciula robią na każdym kroku...
{opis}
30.12.2010 23:34 - mamalka
Właśnie się ostatnio nad garnkami w domu zastanawiałam i jakie mam kupować,ten artykuł mnie "oświecił".
Jak często pijecie zioła?
Raz w tygodniu
Dwa lub trzy razy w tygodniu
Nie pijam ziół, gdyż one więcej szkodzą niż pomagają. Wolę kupić leki bez recepty lub zażywać antybiotyk
Kilka razy w miesiącu
Prawie codziennie. Zażywam więcej niż jedno zioło!
Inna odpowiedź

Kategorie Blogów