Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj

Jakie garnki są najlepsze?

Autor: Opracowała: Iwona Sławek 2016.12.19, 10:39
Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup "na lata", a im lepszej jakości garnek, tym większa gwarancja, że przygotowana w nim potrawa jest zdrowa. Niestety, niektóre garnki, szczególnie te z dolnej półki cenowej, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.
Niebezpieczeństwo stanowią uszkodzone powłoki z teflonu, np. poprzez zarysowanie. Wówczas cząsteczki tej substancji przedostają się do żywności. Naukowcy podejrzewają, że teflon może być rakotwórczy. Kupując naczynia teflonowe, trzeba pamiętać, aby wybierać takie, które mają niebieskie logo "Teflon". Zgodę na posługiwanie się tym znakiem wydaje firma Du Pont, która wynalazła i opatentowała teflon. Na rynku jednak różne firmy posługują się podobnym oznaczeniem, który może wprowadzać w błąd, gdyż jest to tylko imitacja prawdziwego teflonu...



Według specjalistów najbezpieczniejsze są naczynia ze stali nierdzewnej. Jednak i tu istnieje pewne "ale", gdyż wszystkie naczynia ze stali zawierają śladowe ilości niklu i nie powinny ich używać osoby uczulone na ten pierwiastek.

Garnki spotykane często na sklepowych półkach hipermarketów zrobione są ze zwykłej stali z różnymi domieszkami. Raczej nie posiadają atestów, a pierwiastki użyte do ich pokrycia (np. cyna zanieczyszczona ołowiem) mogą przenikać do potraw i tym samym szkodzić naszemu organizmowi. Często spotyka się ich szybkie rdzawienie, aby go uniknąć po każdym użyciu trzeba je umyć, wytrzeć do sucha i nasmarować olejem.

Garnki aluminiowe
W tej grupie rozróżniamy dwa rodzaje:
  • lekkie, miękkie  o cienkich ściankach,
  • ciężkie z grubego aluminium zabezpieczonego powłoką teflonową lub tytanowo-ceramiczną.
Pierwszych, zdecydowanie gorszej jakości powinniśmy unikać. Podczas przygotowywania w nich potraw, do jedzenia przedostają się szkodliwe dla zdrowia związki aluminium. Rzadko, ale może się zdarzyć, iż na dnie takiego naczynia pojawi się aluminium w stanie płynnym i wejdzie w reakcje z jedzeniem. Poza tym łatwo w nich o przypalenie potrawy, szybko się niszczą i zużywają. Nie nadają się do stosowania na płycie grzejnej.
Jeśli już jednak zamierzamy kupić garnki tego typu, warto wybrać tylko ciężkie oraz zwrócić uwagę, czy posiadają ebonitowe uchwyty (nie przewodzą ciepła).

Garnki ceramiczne
Zaletą ich jest niska cena i bogata kolorystyka. Ponadto długo trzymają ciepło i można sporządzać w nich potrawy w piekarnikach zarówno kuchni gazowych, jak i elektrycznych oraz na płytach ceramicznych. W składzie swoim posiadają zawartość gliny. Kupując ten typ naczyń, sprawdzajmy, aby były matowe. Glazurowane świecą się i mogą zawierać w swoim składzie kadm i ołów - toksyczne substancje wywierające negatywny wpływ na zdrowie człowieka.  Ich wadą jest ograniczona temperatura sporządzanych w nich potraw – nie może ona przekroczyć 120 °C.


Garnki emaliowane
Naczynia te są tanie i lekkie, i na tym kończą się ich zalety. Garnki tego typu łatwo ulegają wgnieceniom i uszkodzeniom, a potrawy często się przypalają. Emalia szybko się wyciera lub odpryskuje, co sprawia, że w czasie gotowania do potraw przedostają się szkodliwe związki chemiczne, które w swoim składzie zawierają owe naczynia. Przed zakupem warto sprawdzić, czy garnki są anodyzowane, tzn. czy były poddane elektronicznemu procesowi produkcji zapobiegającemu korozji i odpryskiwaniu emalii. Nie nadają się do stosowania na płycie grzejnej.

Garnki miedziane
Posiadają cienkie ścianki, a od środka powlekane są cyną lub stalą najwyższej jakości. Mają specyficzny kolor i blask, który osiąga się poprzez staranne i pracochłonne czyszczenie, po każdym użyciu (solą i octem). Równomiernie nagrzewają się i długo utrzymują ciepło, dzięki temu potrawy się w nich nie przypalają. Przed pierwszym użyciem trzeba pamiętać, żeby przetrzeć miedzianą powierzchnię rozpuszczalnikiem acetonowym - w przeciwnym razie w trakcie podgrzewania zrobią się niebiesko-zielone zacieki. Trzeba się z nimi obchodzić równie delikatnie jak z teflonem, aby nie porysować wnętrza powleczonego cyną.
W tego typu garnkach można przygotowywać potrawy na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowych, ceramicznych i indukcyjnych). Niestety, są bardzo drogie.

Garnki stalowe
Są wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej. Charakteryzują się grubym dnem, na którego spodzie można znaleźć symbol 18/10. Dobrej jakości garnki stalowe posiadają w dnie gruby plaster aluminium zamknięty osłoną ze stali albo miedzianą wkładkę, która najlepiej przewodzi ciepło. Dzięki temu garnki szybko się nagrzewają i są  energooszczędne. Posiadają uchwyty nieprzewodzące ciepła. Minusem ich jest fakt nabierania metalicznego smaku przechowywanych w nich potraw odczuwalne przez niektórych.  

Szybkowary 

To specjalny rodzaj garnka, który sprawdzi się w każdej kuchni. Szybkowar nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek oraz płyt, łącznie z płytą indukcyjną. Grube dno z jednej warstwy aluminium umieszczonej pomiędzy dwiema warstwami stali nierdzewnej zapewnia równomierne i energooszczędne rozprowadzanie ciepła, co ogranicza ryzyko przypalenia i przywierania potrawy. Szybkowar jest bezpieczny i łatwy w użyciu, gdyż regulator ciśnienia utrzymuje ustawione ciśnienie i ostrzega, jeżeli ciśnienie wzrośnie zbyt wysoko. Garnek szybkowar zmniejsza czas przygotowania potraw nawet o 50%, dzięki czemu można zaoszczędzić swój czas i energię. Cena szybkowaru waha się od 180-300zł. Warty uwagi jest Szybkowar z Ikea.


Garnki żeliwne
Najcięższe z omawianych garnków. Z żeliwa odlewa się też woki nieodzowne w chińskiej kuchni. Podczas produkcji garnki żeliwne mogą zostać pokryte emalią, powłoką teflonową lub warstwą ceramiczną. Patelnie żeliwne należy wybierać czernione, czyli specjalnie fabrycznie wypalane z użyciem tłuszczu, bo tylko takie nie będą rdzewiały. Potrawy przyrządzane w żeliwnych naczyniach mogą się długo prużyć na wolnym ogniu. Co ciekawe, medycyna alternatywna zaleca, aby przyrządzać w nich potrawy dla osób skłonnych do anemii. Związki żelaza zawarte w warstwie garnka przenikają podczas obróbki cieplnej do jedzenia. Garnki tego typu nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek. Wadą ich jest porowata powierzchnia wymagająca dokładnego czyszczenia. Należy też dbać o to, by po umyciu wytrzeć je do sucha i natrzeć warstwą oleju roślinnego. Pozostawione do wyschnięcia rdzewieją. 

PODSUMOWANIE: Jakiegokolwiek typu garnki byśmy nie wybrali, to należy pamiętać o zasadach ekologicznego użytkowania: dobierać pokrywki odpowiednie do garnków, stawiać na ogniu tak, by obejmował płomieniem tylko spód garnka.W ekogarnkach możecie upichcić coś pysznego!



Źródło: www.abczdrowia.most.org.pl, www.mus.com.pl, www2.dupont.com

Przeczytaj także:

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »
Granola przepis

Granola przepis

Granola podawana z mlekiem lub jogurtem,to dla wielu ludzi idealny zdrowy początek dnia. Niestety niewiele z nas wie, że wiele gotowych mieszanek, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, granoli obfituje jednak w niezdrowe cukry i tłuszcze. Z tej... więcej »
Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne... więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »
Ciasto waniliowe

Ciasto waniliowe

Wanilia była rarytasem znanym początkowo jedynie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Tylko tam żyły owady potrzebne do zapylania żółto-białych kwiatów. Na szczęście znaleziono rozwiązanie, dzięki któremu roślina może być uprawiana... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
27.12.2016 23:28 - nisia
Ja tam wolę z philipiaka. Składniki naszego dania nie tracą swoich właściwości odżywczych dzięki specjalnemu systemowi oddawania ciepła. Każdy, kto docenia dobrą kuchnię i uwielbia przyrządzanie potraw, powinien zastanowić się nad kupnem dobrego zestawu garnków, jeżeli oczywiście, już nie posiada takiego.
{opis}
15.04.2014 13:07 - annamast88
witam, ja mam garnki ze stali i nie odczuwam aby potrawy miały metaliczny posmak, nawet ziemniaki. Garnki są firmya Philipiak, myślę że powinno się wybierać jednak te naczynia z wyższej półki aby mieć pewnośc że zdrowo jemy, a to, że są droższe- to przecież inwestycja na lata.
{opis}
10.05.2011 16:43 - dawgrzesko
Na zakup odpowiednich garnków odkładaliśmy z mężem prawie dwa lata, ostatecznie wybór padł na zestaw Zepter Grande. Jest tam praktycznie wszystko. w stylowej zastawie była promocja i dostaliśmy jeszcze komplet noży zelmer za darmo :) Gary do dziś sprawują się znakomicie
{opis}
03.02.2011 12:11 - agnieszka
Ciekawy artykuł Nawet człowiek nie wie jak go w ciula robią na każdym kroku...
{opis}
30.12.2010 23:34 - mamalka
Właśnie się ostatnio nad garnkami w domu zastanawiałam i jakie mam kupować,ten artykuł mnie "oświecił".
Co myślisz o noszeniu dziecka w chuście?
Super sprawa! Chętnie bym spróbowała, ale brakuje mi wiedzy dotyczącej noszenia dziecka w chuście
Wydaje się niepraktyczna Wolę tradycyjny wózek
Inna odpowiedź
Praktykuję od dawna i bardzo sobie chwalę

Kategorie Blogów