Ekorodzice

Jak obniżyć cholesterol?

25.06.2010, 16:54 Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl
Mój tata ma 50 lat. Ostatnio robił badania okresowe i okazało się, że ma podwyższony cholesterol w 2, 11 mmol/l (norma wynosi – 3,10 -5,20). W jaki sposób można obniżyć wysoki poziom cholesterolu? Czy są jakieś potrawy, których powinien szczególnie unikać?


Najważniejszym sposobem leczenia podwyższonego stężenia cholesterolu w surowicy krwi jest odpowiednia dieta. Polega ona na:


  • ograniczeniu spożycia tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Należy wyeliminować:

    - tłuste mięsa, kiełbasy, salami, tłuste wędliny, podroby
    - pełnotłuste produkty mleczne: mleko pełnotłuste, sery pleśniowe, żółte sery pełnotłuste, masło, jaja (do 2 w tygodniu)
    - słone przekąski
    - dania typu fast food

  • zwiększeniu spożycia błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie:

    - nasion roślin strączkowych
    - owoców
    - niektórych warzyw
    - płatków owsianych, pieczywa razowego

  • ograniczeniu węglowodanów prostych:

    - cukru
    - miodu
    - słodyczy

  • ograniczeniu soli kuchennej

  • wykluczeniu alkoholu

W jadłospisie trzeba uwzględnić ryby (2-3 razy w tygodniu), olej roślinny, oliwę z oliwek, pieczywo razowe, mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu.

Ważny jest także sposób przygotowywania. Zaleca się przygotowywanie potraw gotowanych, pieczonych na ruszcie i w folii, duszonych z dodatkiem małej ilości oleju – zamiast smażenia.

Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"