Ekorodzice

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Autor: Jolanta Walczyk 2010.09.23, 16:32
Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta.



Z Joanną Mendecką rozmawiała Jolanta Walczyk.


EKORODZICE.PL: Amerykański lekarz Josef Jonas w książce Zagadki Zdrowia ostrzega, że trzecie tysiąclecie będzie okresem grzybic i alergii. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Joanna Mendecka: Tak, generalnie zgadzam się z tym stwierdzeniem. We współczesnych czasach większość ludzi nie dba o dietę swoją i swoich dzieci – zwykle mówi się, że "brakuje czasu" na zdrowe gotowanie. Ja jednak jestem przekonana, że przyczyna tkwi głębiej – ludziom brakuje wiedzy na temat wpływu sposobu żywienia na ich zdrowie. Poza tym świadomość społeczna kształtowana jest przez reklamy i media, w których producenci gotowych dań, mlek modyfikowanych, półproduktów itp. prześcigają się w zapewnieniach w stylu – "konieczne dla Twojego zdrowia", "zapewni Twemu dziecku wysoki poziom odporności", "jeśli dbasz o swoje dziecko, musisz mu to podarować".

Z jednej strony wywołuje się w rodzicach poczucie zagrożenia oraz szybkiego i łatwego sposobu na jego złagodzenie (czyli kupno reklamowanego produktu), a z drugiej strony ludzie chętnie wybierają i wierzą w najprostsze rozwiązania – "wystarczy, że zjem dany produkt codziennie rano, a będę zdrowy". Jednakże o dobre zdrowie trzeba dbać regularnie i przez cały czas – nie wystarczy raz poćwiczyć ani zażyć jakiś "produkt – cud".


EKORODZICE.PL: Kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka?

J.M.: Najbardziej zagrożeni są ludzie, którzy się nie wysypiają, żyją w stresie, niewiele się ruszają w ciągu każdego dnia oraz odżywiają się nieregularnie i niezdrowo:
  • fastfoody,
  • smażone dania,
  • nadmiar mięsa oraz nabiału,
  • zimne gazowane napoje,
  • używki,
  • sztuczne produkty – czyli dania z proszku, z dodatkami spulchniaczy, barwników, polepszaczy smaku.
W przypadku dzieci najbardziej zagrożone są te z nich, które dostają duże ilości mleka krowiego oraz nabiału, kanapki, soki, słodycze.


Źródło: Zdjęcie flickr autor Axel Buhrmann



Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »