Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło

Herbata w ciąży. Jaką wybrać? Jakiej unikać?

Autor: Mgr Mariusz Jaworski 2011.04.01, 07:42
Wiele specjalistów z zakresu nauk medycznych nie widzi przeszkód w stosowaniu naparów z herbaty w ciąży, ale trzeba je stosować ostrożnie. Herbatki ziołowe najczęściej bogate są w takie składniki mineralne jak wapń, magnez i żelazo. Mogą mieć pozytywny wpływ na stan zdrowia ciężarnej. Jednak dietetycy kliniczni oraz żywieniowcy stanowczo podkreślają, że nie można z nimi przesadzać.

fot. J.Walczyk / Herbata w ciąży


Wiele matek zadaje sobie pytanie: czy może pić herbatę w ciąży i czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na jej dziecko? Na to pytanie trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ istnieje wiele różnych herbat. Obecnie można wyróżnić 2 główne grupy: zwykłe i ziołowe.

HERBATY ZWYKŁE


Herbaty zwykłe uzyskuje się z liści roślin o nazwie „Herbata” należącej do rodzaju Camellia. Najbardziej znane to:
  • Herbata czarna – jest najbardziej popularnym typem herbat. Otrzymywana w wyniku poddawania liści herbaty różnym procesom m.in. fermentacji, suszeniu. Dość wysoko przetworzona.
  • Herbata zielona – ma bardziej delikatny smak niż herbata czarna. Nie jest ona poddawana procesom fermentacji, jedynie suszeniu.
  • Herbata biała – uzyskiwana z młodych, jeszcze nierozwiniętych, pęczków herbaty najczęściej w okresie wiosennym. Jedna z droższych herbat.
  • Herbata żółta – uznana za jedną z najszlachetniejszych herbat. Pod względem otrzymywania zbliżona jest do uzyskiwania białej herbaty.
  • Herbata czerwona – charakteryzuje się bardzo silnym i wyrazistym smakiem oraz zapachem.
  • Herbata niebieska – cechą charakterystyczną jej produkcji jest proces półfermentacji.
Należy być jednak ostrożnym przy stosowaniu herbaty w ciąży. Żywieniowcy zwracają uwagę na 3 istotne aspekty zdrowotne herbat w odniesieniu do kobiet ciężarnych:

1. Zawierają EGCG

Galusan epigallokatechiny (EGCG) jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. EGCG ma właściwości profilaktyczne w celu zapobiegania rozwojowi komórek nowotworowych. Ta bardzo cenna właściwość niestety ma poważną wadę. EGCG blokuje metabolizm kwasu foliowego. A wszystkie komórki, nie tylko komórki nowotworowe, potrzebują kwasu foliowego do prawidłowego wzrostu.
  • W wieloczynnikowej analizie regresji przeprowadzonej przez M. Shiraishi i wsp (2008) z Uniwersytetu w Tokio wykazano, że wysokie spożycie zielonej herbaty może obniżyć stężenia kwasu foliowego w surowicy krwi w czasie ciąży.

  • Dodatkowo badanie Correa’s A i wsp. z National Center for Environmental Health (USA) opublikowane w 2000 r. wykazało powiązanie między piciem herbaty przez ciężarne a rozszczepem kręgosłupa u ich płodu. Kobiety, które piły więcej niż trzy filiżanki herbaty dziennie, rodziły prawie trzy razy częściej dziecko z rozszczepem kręgosłupa. Galusan epigallokatechiny obniża stężenie kwasu foliowego we krwi matki, a tym samym może przyczyniać się do wad rozwojowych u dziecka.
Ta informacja z pewnością skłoni kobiety w ciąży do refleksji. Ciężarne powinny zrezygnować z picia zielonej herbaty przez 6 miesięcy przed planowanym zapłodnieniem oraz w pierwszym trymestrze ciąży (a więc w okresie kiedy zażywają preparaty kwasu foliowego).


2. Zmniejszają wchłanianie żelaza
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition (2001) sugerują, że wyciąg z zielonej herbaty zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego o 25%. Odpowiedzialne są za to garbniki, które łączą się one z żelazem. Przez co zmniejszają wchłanianie tego składnik mineralnego z przewodu pokarmowego. Jest to m.in. poważny argument na ograniczenie spożycia herbaty w ciąży ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u ciężarnej. Kobieta w ciąży powinna unikać picia herbaty bezpośrednio przed, po i w trakcie posiłków. Jeśli ciężarna ma ochotę na filiżankę herbaty to tylko między posiłkami. Należy pamiętać, że nie można popijać herbatą suplementów żelaza, gdyż to również obniża wchłanianie żelaza.



Komentarzy: 10
{opis}
28.02.2014 15:40 - wesoly_romek
Rumianek w ciąży warto stosować w ograniczonych ilościach. Polecam mix rumianek z melisą przed snem. Nasz ginekolog polecił ten napój żonie.
{opis}
09.05.2013 12:37 - mama_Igorka
Z tego co się orientuje inka jest polecana w ciąży
{opis}
28.04.2012 19:13 - lilify
ja w ciąży piłam wszystko i kawę i herbatę uważam że nie ma sensu przymuszać się do czego co nam nie smakuje i nie sprawia przyjemności
{opis}
17.09.2011 22:27 - myszkaagata
to już lepiej zwykłą zbożową kawę - typu Anatol, która jest łatwa w użyciu, a nie jest rozpuszczalna.
{opis}
28.08.2011 13:55 - Renata.Ch.
Inka nie zawiera kofeiny, więc myślę, że jest dozwolona.
{opis}
12.08.2011 09:19 - inzynierka
Przyłączam się do pytania wesołego romka- a co z INKĄ?
{opis}
11.08.2011 17:08 - Renata.Ch.
Ja osobiście jestem amatorką zielonej herbaty, nie wyobrażam sobie poranka bez szklanki napoju. Ziołową piję 2-3 razy w tygodniu, głównie rumianek i melisę (gdy już padam z nóg po kolejnym dniu spędzonym z moich półtorarocznym szczęściem :)
{opis}
08.07.2011 00:13 - rathri
Jestem miłośniczka herbaty w każdej postaci...
{opis}
01.04.2011 17:23 - wesoly_romek
Bardzo rzeczowy artykuł. Panie Mariuszu, a jak to wygląda z kawą typu Inka?
{opis}
01.04.2011 10:19 - mama_Igorka
O tym ołowiu i rtęci nie miałam pojęcia, ale pewnie w torebkowych herbatach to jest norma? Wiadomo że w ciąży tzreba 10 razy na siebie uważać, bo chłonie się wszystko jak gąbka... Co do herbaty nie trzeba rezygnować ale ograniczać jej spożycie, szczególnie czarnej. Polecam herbatę rooibos (z afrykańskiego czerwonokrzewu), która łagodzi depresje i bezsenność – częste dolegliwości ciężarnych. Zawiera ponadto cenne w tym okresie żelazo, fluor oraz potas. Warto też sięgnąć po napary z rumianku lub mięty, które poprawiają trawienie i zmniejszają zgagę.