Ekorodzice

Domowe syropy z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.08.12, 11:52
SYROP Z LEŚNYCH MALIN

Maliny leśne owocują w lipcu i w sierpniu. Owoce są smaczne i  aromatyczne. Zawierają sole żelaza, miedź, dużo cukrów, kwasów organicznych, składników mineralnych. Można je spożywać na surowo lub zrobić z nich soki, galaretki, dżemy, konfitury i kompoty. Suszone są doskonałe jako środek napotny. Przewyższają maliny ogrodowe smakiem i  wspaniałym aromatem. Owoce malin są także niezastąpione w łagodzeniu bólu miesiączkowego.

Składniki:
  • 1 kg malin
  • 1 kg brązowego cukru

Uzyskać z malin sok przez parowanie (w sokowniku lub rondlu). Sok wymieszać z cukrem i zagotować, trzymając następnie krótko na wolnym ogniu, odcedzić. Gorący albo ostudzony syrop zlać do butelek lub małych słoików. Naczynia zamknąć szczelnie.



SYROP RÓŻANY

Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i w sierpniu, a płatki kwiatów zbieramy w czasie kwitnienia – począwszy od maja. Owoce i kwiaty zawierają dużo witaminy C, flawonidów i karotenu, a także są bogate w  cukry, kwasy organiczne, pektyny, składniki mineralne i garbniki. Owoców nie jemy na surowo, ale przerabiamy na soki, syropy, dżemy, konfitury, marmolady, susze lub wina. Płatki są bardzo aromatyczne i  wykonujemy z nich syropy, konfitury oraz likiery. Dzika róża posiada działanie moczopędne oraz wzmacniające w grypie i przeziębieniu. Napar z owoców zaleca się podczas problemów z bezsennością, jak również przy ogólnym wyczerpaniu.

Składniki:
  • ½ kg płatków kwiatów dzikiej róży
  • 2 litry wody

na litr uzyskanego soku:
  • 1 kg brązowego cukru
  • sok z 3 cytryn lub 1 szklankę soku z czerwonych porzeczek lub agrestu

Syrop z płatków kwiatów dzikiej róży można otrzymać kilkoma sposobami. Najpraktyczniejszy jest ten, przy którym można jednocześnie uzyskać syrop i konfiturę.

Płatki róży przebrać, opłukać, obciąć nożyczkami jasne koniuszki. Włożyć płatki do kamiennego lub szklanego naczynia. Zagotować wodę, wymieszać z sokiem z  cytryny lub porzeczek, zalać nią płatki róży. Pozostawić do następnego dnia. Potem zlać sok, wyciskając płatki. Dodać cukier, wymieszać, zagotować. Gorący syrop zlać do małych słoików lub butelek, naczynia zamknąć. Z pozostałych płatków róży usmażyć konfiturę.


Jeśli ktoś nie chce dodawać cukru, to syrop można osłodzić mieszając go z syropem z agawy.

PAMIĘTAJCIE, ABY DOKŁADNIE UMYĆ ZEBRANE OWOCE W GORĄCEJ WODZIE!


Jeśli jecie niemyte owoce leśne, możecie zarazić się tasiemcem lisim, który wywołuje bardzo poważną chorobę – bąblowicę wielojamową. Przez wiele lat choroba rozwija się bezobjawowo, a zbyt późno zdiagnozowana może doprowadzić do śmierci. Dlatego nie zapominajcie o dokładnym myciu leśnych zdobyczy! Nie wolno ich jeść prosto z krzaczka. Po zebraniu runa leśnego zawsze trzeba dokładnie umyć ręce.  Jeśli zastosujecie się do tych rad, to możecie delektować się darami lasu do woli!



Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »