Ekorodzice

Czy warto jeść gotowaną marchew?

13.09.2017, 17:39 Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog

Słyszałam gdzieś, że gotowana marchewka nie jest najlepszym pomysłem na posiłek dla dziecka, bo fermentuje czy gnije w jelicie. Niestety nie jestem w stanie znaleźć więcej informacji na ten temat.

Nie polecam gotowanej marchewki, a już najmniej w połączeniu z tłuszczem. NIE dla sławnej gotowanej marchewki z groszkiem, na masełku!. Marchewka gotowana znacznie podnosi swój indeks glikemiczny, ponieważ jej błonnik łatwo ulega zniszczeniu - rozgotowaniu. I tak z surowej, która ma 30 IG - niski, tak po ugotowaniu ma 80 IG - wysoki. Spożywanie ugotowanej marchewki wiąże sie z pikiem insulinowym, który wywoływany zbyt często powoduje insulinooporność. Jej konsekwencje są wieloaspektowe, z czego najmniej groźnym jest cukrzyca typu II, do tego osteoporoza, zwapnienie żył, brak zdolności magazynowania magnezu, czyli problemy z układem krążenia, itd.... Kolejna sprawa, takie częste piki insulinowe, uruchamiają też mechanizm "narkotyczny" w organizmie, czyli po zjedzeniu gotwoanej marchewki, następuje wyrzut insulinowy, gwałtowny spadek cukru we krwi, co jest sygnałem dla mózgu - RATUJMY SIĘ, dostarczmy natychmiast cukier. No i słychać skargi matek, że moje dziecko jest takim łakomczuchem na słodycze:) Dlaczego nie z tłuszczem? bo obydwa są paliwem (marchewka - węglowodan, masełko - tłuszcz), obydwa są paliwem, w takiej sytuacji organizm natychmiast spali węglowodan, cały tłuszcz odkładając do magazynu - zaczynamy kroczyć po ścieżce OTYŁOŚĆ DZIECIĘCA.


Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"