Ekorodzice

Jestem z wami od:2012.01.13 13:57
daszka
Ostatnie logowanie: 2017.02.04 19:43
Liczba postów: 209
Moje ulubione: 10

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Czy ciasto może być zdrowe?

26.04.2012
Czy ciasto może być zdrowe? Jeśli używa się do pieczenia odpowiednich składników i nie dodaje rafinowanego, białego cukru - to tak. Mój ostatni przebój kulinarny to ciasto słodzone bananami i rodzynkami, bez cukru i jakichkolwiek słodzików.

4 bardzo dojrzałe banany
100 g rodzynek

2 szklanki mąki razowej lub pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki sody
1/3 szklanki oleju (przeznaczonego do pieczenia i smażenia)

1/4 szklanki wody

Rodzynki zalewam wrzątkiem, czekam aż wystygną, odcedzam wodę. Połowę rodzynek (ok. 50 g) miksuję z bananami.



Dodaję resztę składników, mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.


Na koniec dodaję pozostałe rodzynki, ponownie mieszam i wkładam do prostokątnej blachy (wielkości ok. 25 na 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Takie ciasto wkładam do piekarnika i od momentu kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 180 st C piekę ok. 45-50 minut z termoobiegiem.



Mojej rodzinie ciasto bardzo smakuje, a ja zjadając kolejny kawałek  nie mam wyrzutów sumienia, bo takie ciasto to samo zdrowie ;)

 



Dodaj komentarz
Komentarzy: 5
{opis}
23.03.2013 14:55 - celestynka
myślę, że to dobry pomysł na ciasto bez cukru. Zrobię takie na jutro.
{opis}
28.04.2012 21:41 - ewuś
Przepis super,upiekę to ciasto mojemu synkowi diabetykowi.Łatwo idzie obliczyć węglowodany.Proszę o więcej przepisów bez cukru.
{opis}
27.04.2012 14:18 - HAART
daszka - świwetnuy przepis. Wydrukowałam i zabieram ze soba na majówkę. Będę próbować :) DZIEKUJE
{opis}
27.04.2012 07:20 - miraga_
Wygląda pysznie, no i na pewno składniki zdrowe. Ja uwielbiam piec ciasta, ale jeszcze nigdy nie piekłam żadnego z bananami. Twój wypiek będzie dla mnie inspiracją, by w końcu wziąść się do roboty.