Ekorodzice

Jestem z wami od:2012.03.18 08:17
miraga_
Ostatnie logowanie: 2017.09.24 19:09
Liczba postów: 266
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Kotlety ziemniaczane z wczorajszego obiadu.

20.04.2012

A teraz coś dla ekoKucharek, które nie wiedzą co zrobić z resztkami z wczorajszego obiadu. Zostały Wam ziemniaki, kotlet schabowy lub mielony? I co z tym zrobić.

Ano KOTLETY ZIEMNIACZANE. U mnie jest taka zasada, nie wyrzucamy dobrego jedzenia. Zawsze można coś jeszcze wymodzić nowego, tak by domownicy z chęcią zjedli nowe danie niekoniecznie domyślając się, że to składniki z wczorajszego obiadu.

Składniki:

 - ugotowane, poduszone ziemniaki

- pokrojony w kostkę kotlet schabowy lub mielony

- sól, pieprz, zioła do smaku (ja dodaję bazylię)

- 1 jajko

- starty żółty ser (u mnie edam lub gouda)

- trochę mąki

- bułka tarta na panierkę

 

Wszystkie składniki wymieszać. Dodać mąki tyle, by ciasto za mocno nie kleiło się do rąk. Formować płaskie kotlety i „maczać” z obu stron w bułce tartej (w samej bułce, bez dodatkowego jajka). Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano i gotowe.

 

W wersji dla wegetarian zamiast mięsa (zresztą nie zawsze zostaje) dodaję wcześniej podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Też pyszne.

 

Tak przygotowane kotlety podajemy z surówką lub sosem czosnkowym.

 

 

Dodaj komentarz
Komentarzy: 2
{opis}
20.04.2012 18:15 - miraga_
Tak naprawdę to ja bardziej lubię te z pieczarkami i cebulką, ale jak już zostanie jakiś kotlet, to trzeba go też spożytkować.
{opis}
20.04.2012 13:20 - daszka
Bardzo fajny pomysł. Ja oczywiście preferuję bez mięsa ;)