Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Jestem z wami od:2012.03.18 08:17
miraga_
Ostatnie logowanie: 2017.03.31 10:55
Liczba postów: 266
Moje ulubione: 1
Można mnie znaleźć: ukryty
Województwo: ukryty

mama 7 letniej córki

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Domowy majonez

13.06.2016
Pamiętam, jak byłam mała, to na święta moja mama robiła zawsze majonez do sałatki. Trwało to długo, bo nie miała miksera i dolewała po trochę oleju do całości. Obecnie często kupuje się już gotowy produkt. Ja jednak znalazłam niedawno fajny przepis na domowy majonez robiony w minutę. Zmodyfikowałam go dosmakowując całość tak, jak ja lubię.

Składniki:

- 1 świeże jajko (najlepiej wiejskie)
- 125 ml oleju rzepakowego
- szczypta czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- 1 łyżeczka musztardy 
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki cukru


Przygotowanie:

Zaczynam od sparzenia jajka w skorupce wrzątkiem. To bardzo ważne!
Teraz potrzebuję wąskiego naczynia, które będzie tylko trochę szersze od końcówki blendera. Może być to jakiś słoik lub szklanka. Tam umieszczam wszystkie składniki na majonez. Wkładam końcówkę blendującą na samo dno i zaczynam blendowanie. Kilka razy podnoszę ją góry. W niecałą minutę majonez jest gotowy. Ja do jego przygotowania wykorzystałam wiejskie jajko, stąd ten ładny żółty kolor.

Taki majonez przechowujemy oczywiście w lodówce i staramy się szybko zużyć. Ja robię z jego wykorzystaniem pastę jajeczną.

Dodaj komentarz
Komentarzy: 2
{opis}
07.07.2016 11:51 - ADMIN
Mniam
{opis}
21.06.2016 17:05 - enigma
Mniam! Moja mama tez robiła sama majonez, mnie się nigdy nie chciało. Ale spróbuję, bo mam blender :)