Zaprezentuję Wam przepis na
Placuszki twarogowe z sosem jagodowym. Co ważne przepis bardzo prosty.
Składniki:
Placki:
- 600 g twarogu półtłustego (użyłam zmielonego)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 żółtka (teściowa przyniosła wiejskie jajeczka)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Sos jagodowy:
- Czarne jagody (u mnie akurat pasteryzowane 260g), najlepsze by były świeże, a obecnie mrożone.
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Składniki na placki dokładnie wymieszać. Jak ciasto wydaje się Wam zbyt rzadkie - to dodać więcej mąki. Smażyć na dużej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.
Jagody gotuję na małym ogniu wraz z cukrem trzcinowym do uzyskania sosu.
Smaczne są zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli trafi się Wam mniej kwaśny ser, to możecie zaryzykować zrobienie ich bez dodatku białego cukru.
SMACZNEGO.